Desi la ultima intalnire cu sindicalistii, comisia de negociere a patronatelor din metalurgie a oferit o majorare de 6% a salariului minim existent la nivel de ramura incepand cu data de 1 noiembrie 2006 si o noua crestere de la 1 ianuarie 2007, fixata in cadrul unor negocieri viitoare, marti si-a retras oferta precedenta, prezentand una mult mai saraca.

ôPatronatul a spus ca acorda o crestere salariala de 6% de la 1 noiembrie care sa fie valabila pana la negocierile din toamna lui 2007. Deci a renuntat la cea de-a doua transa de majorare a salariilor, care urma sa fie aplicata de la 1 ianuarie 2007 si pe care a oferit-o la ultimele negocieriö, a declarat, marti, vicepresedintele Federatiei Sindicale a Siderurgistilor (FSS) din combinatul Mittal Steel Galati, dupa cum informeaza agentia NewsIn.

Nici comisia de negociere a sindicatelor nu a fost mai flexibila, mentinandu-si revendicarile salariale expuse pana acum, si anume o majorare de 6% din noiembrie si una de 10% din ianuarie. De asemenea, sindicalistii au cerut din nou cresterea de la 25% la 100% a sporului pentru zilele de sambata si duminica lucrate, solicitare respinsa de patronat, si majorarea cuantumului primelor de la 100 de lei noi, cat este in prezent, la 200 de lei noi.

La acest capitol, reprezentantii patronatelor refuzat sa pluseze cu mai mult de 20 de lei noi, astfel ca sindicatele au fost nevoite sa-si diminueze pretentiile, cerand 190 de lei noi. Discutiile dintre cele doua parti au ramas in divergenta la toate cele trei puncte dezbatute, urmand a fi reluate peste 15 zile.

In prezent, salariul minim existent la nivelul ramurii metalurgiei feroase, neferoase si refractare este de 445 lei noi. Acest domeniu de activitate inglobeaza aproximativ 55.000 de salariati, releva cele mai recente situatii intocmite de Ministerul Muncii. Ultima negociere a contractului colectiv de munca aplicabil la nivelul ramurii metalurgice a avut loc in vara lui 2004, iar urmatoarea este programata pentru anul 2008, liderii sindicali si patronatele negociind anual doar anexele referitoare la drepturile salariale.