Femeile din Romania se bucura de o deschidere larga catre functiile de conducere, conform unui raport privind egalitatea de gen publicat de Comisia Europeana in 2017. Raportul arata ca 41% dintre functiile de conducere in Romania sunt ocupate de femei, cu sase procente peste media Uniunii Europene. In acelasi timp managerii barbati din Romania castiga cu 5% mai mult fata de femeile aflate pe pozitii de conducere, fiind de departe cel mai scazut decalaj din statele membre ale Uniunii Europene.

Totusi, Romania se afla printre ultimele in Uniunea Europeana in ceea ce priveste accesul femeilor in boardul marilor companii. Doar 10,1% dintre membrii board-ului companiilor mari din Romania sunt femei, mult sub media europeana de 23,9%.

Asadar, femeile din Romania mai au inca de luptat pentru a trece pragul de la functiile de management la accesul catre cele de top management in companiile mari, unde isi pot demonstra abilitatile de lider.

Despre liderii romani in general dar si despre diferentele dintre liderii femei si barbati dintre antreprenori si manageri vom vorbi in continuare. Un studiu calitativ realizat de MKOR Consulting in 2017 a scos la lumina profilul liderului roman. MKOR a intrebat peste 630 de lideri – manageri si antreprenori din mediul de business si ONG – care sunt calitatile si obiceiurile liderilor ideali, dar si care sunt propriile lor calitati, obiceiuri, motivatii si surse de inspiratie.

Liderul ideal stie sa scoata la lumina tot ce e mai bun din echipa lui

In primul rand, un lider ar trebui sa aiba puterea de a-i capacita pe cei din jurul lui. Este abilitatea apreciata de majoritatea covarsitoare (99,7%) a liderilor romani, fie ei antreprenori sau manageri, femei sau barbati. Si pentru a completa portretul liderului ideal in viziunea antreprenorilor si managerilor din Romania, acesta ar mai trebui sa fie capabil sa ia decizii (98,9% dintre respondenti), sa aiba o gandire strategica (98,1%), sa fie deschis la schimbare (96,4%) si sa nu ii lipseasca energia si entuziasmul (93,4%).

Liderii romani sunt corecti, vizionari si tenace

Desi marea majoritate a liderilor romani se autoevalueaza ca fiind in primul rand corecti (97,7% dintre liderii care au raspuns cercetarii), avand o viziune de ansamblu (96,1%) si tenace (95,6%), exista cateva particularitati ale liderilor femei comparativ cu liderii barbati. Pe langa cele trei calitati de baza, femeile lider sunt caracterizate de ambitie si receptivitatea fata de opiniile celorlalti, pe cand barbatii sunt mai deschisi colaborarii si arata siguranta de sine.

Daca ar fi sa facem un top al calitatilor liderilor din Romania, acesta ar arata asa:

Femeile lider pun pe primul plan independenta financiara

Cand vine vorba despre valorile la care adera liderii romani, in general acestia isi doresc sa isi urmeze pasiunea (97,5%) si sa fie independenti financiar (96,9%), completand cu dorinta de a avea o familie echilibrata (94,4%). Daca in cazul barbatilor cel mai important este sa isi poata urma pasiunile, femeile pun pe primul loc independenta financiara. Si unii si altii plaseaza familia ca al treilea element de valoare in viata lor: 95.3% dintre femeile lider mentioneaza familia echilibrata ca importanta pentru ele, dar si 93.6% dintre barbati.

Cat de importante sunt urmatoarele valori pentru dvs.?

Un lider de succes se perfectioneaza continuu

Din perspectiva liderilor romani, un lider de succes ar trebui, in primul rand, sa se perfectioneze continuu: 46,9% dintre respondenti au mentionat perfectionarea ca obicei reprezentativ pentru liderul ideal. El invata mereu ceva nou, citeste mult, in special carti de dezvoltare personala si profesionala, participa la conferinte, evenimente si programe de training si este un bun profesionist.

In acelasi timp, un lider de succes ar trebui sa adopte un stil de viata sanatos (29,7%), acordand atentie sportului, alimentatiei, dar si perioadelor de odihna si relaxare, si sa mentina un echilibru intre viata personala si cea profesionala (21,9%).

Vorbind despre propriile lor obiceiuri, liderii romani raman consecventi si isi urmeaza propriile sfaturi. Marea majoritate practica zi de zi imbunatatirea continua, citind carti si articole pe teme profesionale (92% dintre lideri), carti si articole de dezvoltare personala (82%), si participand la programe de training cel putin o data pe an (79%).

Chiar daca dezvoltarea profesionala si personala este pe primul loc, liderii din Romania nu uita totusi sa isi pastreze un stil de viata sanatos si echilibrul cu viata personala. 88% dintre ei au obiceiul de a merge in vacanta cel putin o data pe an si tot atatia obisnuiesc sa petreaca timpul liber impreuna cu familia. Pe de alta parte, doar 68% dintre liderii romani isi pastreaza timp pentru intalniri cu prietenii.

Si cand vine vorba despre obiceiuri personale se remarca anumite particularitati ale liderilor femei si barbati, dar si ale antreprenorilor, comparativ cu managerii. Femeile lider si antreprenorii in general sunt categoriile care se apleaca cel mai mult asupra imbunatatirii continue: cititul cartilor si articolelor pe teme de dezvoltare personala este al treilea obicei al lor (dupa cititul cartilor de dezvoltare profesionala si vacanta).

Pe de alta parte, barbatii lideri si managerii in general acorda mai multa atentie echilibrului intre viata personala si cea profesionala. Spre deosebire de femei si antreprenori, ei prefera sa isi petreaca timpul liber cu familia.

Referindu-va la obiceiurile dumneavoastra, care dintre afirmatiile de mai jos vi se potrivesc?

Steve Jobs, Elon Musk, Richard Branson, John Maxwell si Warren Buffett sunt cele mai admirate modele inspirationale ale liderilor romani.

Intreband liber care sunt personalitatile care ii inspira, liderii romani au nominalizat peste 170 de nume, cuprinzand antreprenori si manageri recunoscuti in toata lumea sau doar in mediul de business romanesc, lideri religiosi, reprezentanti ai puterii, lideri culturali si sociali. Surprinzator, modele precum Gandhi, Maica Tereza sau Isus sunt relativ des mentionate de liderii din Romania.

Daca barbatii sunt inspirati in majoritate covarsitoare (99%) de alti lideri masculini, 18% din lista personalitatilor admirate de femeile lider din Romania sunt, la randul lor, femei de succes.

Steve Jobs si Elon Musk sunt cei mai admirati lideri, urmati de Richard Branson, John Maxwell si Warren Buffett.

Sursa foto: Khakimullin Aleksandr/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri