Rafo Onesti vrea sa ia credite in valoare totala de pana la un miliard de dolari de la WestLB (Landesbank) Germania sau de la orice alta banca nationala sau internationala, potrivit datelor companiei publicate in Monitorul Oficial.

Rafo a convocat adunarea generala a actionarilor pentru data de 23 ianuarie 2007, avand pe ordinea de zi aprobarea semnarii si incheierii unor contracte de imprumut, aprobarea semnarii si incheierii unor contracte comerciale de furnizare titei pentru o valoare totala de doua miliarde de dolari. Totodata, pe ordinea de zi figureaza si aprobarea semnarii si incheierii unor contracte de vanzare - cumparare produse petroliere pentru o valoare totala de pana la trei miliarde de dolari, potrivit NewsIn.

Privatizarea Rafo s-a finalizat in octombrie 2001. Consortiul format din firma lui Corneliu Iacobov, Imperial Oil si Canyon Servicos (Portugalia) a cumparat 59,9% din actiunile companiei de la APAPS (viitorul AVAS) , valoarea totala a tranzactiei fiind de 7,48 milioane dolari. Firma britanica Balkan Petroleum (BkP), controlata de VGB Oil (50%) si de fondul de investitii Central European Petroleum, a devenit, in octombrie 2003, actionar majoritar la Rafo preluand pachetul majoritar de actiuni de la Imperial Oil si Canyon Servicos.

Pe 12 iulie 2005 s-a semnat contractul dintre Calder-A International si Balkan Petroleum, ce viza preluarea pachetului majoritar de actiuni de la Rafo. Novatia contrcatului de privatizare de la Balkan Petroleum catre Calder-A International nu a fost niciodata recunoscuta de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Cu toate acestea, noul actionar majoritar a anuntat la finele lunii trecute ca doreste sa plateasca toate datoriile Rafo catre stat, astfel incat rafinaria sa fie repornita in luna ianuarie. Potrivit noului actionar majoritar al Rafo, datoriile rafinariei la bugetul de stat se ridica la 250 de milioane de dolari, incluzand penalitatile. Rafo se afla inca din 2004 in proces de reorganizare judiciara si faliment.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Angajati ai RAFO Onesti vor fi concediati colectiv