Aproximativ 150.000 de salariati din Romania au acces la serviciul de biblioteca la birou prin Bookster, iar mai mult de o treime dintre acestia imprumuta frecvent carti si articole. Cei 60.000 de abonati activi, atat din corporatii, companii locale si din IMM-uri primesc saptamanal cartile preferate la birou, iar in 2018 s-a atins un total de 2 milioane de imprumuturi din biblioteca. In medie, un angajat care are acces la Bookster imprumuta si citeste peste 13 carti si articole pe an, indiferent de industria in care lucreaza.

Fondata acum 6 ani de catre Bogdan Georgescu si Alexandra Stroe, biblioteca moderna Bookster ofera acces la aproximativ 80.000 de carti din diferite domenii – beletristica si dezvoltare personala si profesionala.

Insa, daca numarul cartilor citite de catre booksteri nu difera foarte mult in functie de jobul acestora, preferintele lor de lectura variaza in functie de industria in care activeaza. Astfel, cititorii din industria IT sunt atrasi de lecturi fantastice si istorie: “Origini” de Dan Brown si “Sapiens: scurta istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari se afla printre primele optiuni ale programatorilor. Angajatii din Banking, Telecom si FMCG raman insa fideli fictiunii, iar “Oamenii fericiti citesc si beau cafea” de Agnes Martin-Lugard este prima lor alegere.

In ceea ce priveste categoria cartilor de beletristica, lectura preferata a booksterilor ramane “Oscar si Tanti Roz” de Eric Emmanuel Schmitt. Deja celebra in comunitatea cititorilor, cartea a fost imprumutata in ultimii 5 ani de peste 10.000 de ori.

In 2018, cele mai imprumutate carti din categoria de dezvoltare personala si profesionala au fost “Sapiens: scurta istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari si “Omul in cautarea sensului vietii” scrisa de Viktor E. Frankl. Agnes Martin-Lugand ramane si in 2018 printre preferatele cititorilor de beletristica cu trilogia “Oamenii fericiti citesc si beau cafea”, iar Jojo Moyes cu romanul ecranizat “Inainte sa te cunosc”.

Autorii romani sunt deasemenea prezenti in preferintele de lectura ale abonatilor, fiind reprezentati de scrierile unora dintre cei mai cunoscuti autori din online sau carte tiparita. Neagu Djuvara, Andrei Plesu, Octavian Paler, Alis Anagnostakis, Cosmin Alexandru sau Vlad Mixich sunt prezenti in biblioteca cu carti sau articole disponibile online. Printre titlurile din top sunt: “O scurta istorie ilustrata a romanilor” (istoricul Neagu Djuvara), “Musai List” (Octavian Pantis) si “Fluturi” (Irina Binder).

Cartile de parenting sunt din ce in ce mai cautate, indiferent de industria in care lucreaza cititorii. Astfel, “Cum sa vorbim copiilor daca vrem sa ne asculte” de Adele Farber sau “Parenting neconditionat” a lui Alfie Kohn vor fi probabil printre cartile cele mai citite de parinti si in anul 2019. Cei mici au si ei sectiunea dedicata lor in biblioteca Bookster, iar printre favoritele copiilor se numara “Momo” de Michael Ende, “Micul print” de Antoine de Saint-Exupery si “Baietelul cu aripa de future” de Ioana Chicet-Macoveiciuc.

Despre 2019, Alexandra Stroe, fondator & co-CEO la Bookster, se asteapta la o crestere continua a cererii pentru categoria de “carti pentru copii” si a cartilor de parenting: “Abonatii nostri vor sa inteleaga mai bine stadiile de dezvoltare ale copiilor si nevoile lor, dar si sa petreaca timp de calitate cu ei, citindu-le o poveste frumoasa”.

De asemenea, cartile ecranizate vor fi la mare cerere si in 2019, atat datorita filmelor de box-office, cat si serviciilor ca Netflix, care lanseaza anul acesta titluri precum: Curatenie cu Marie Kondo, ce o are drept protagonista pe autoarea cartilor “Magia Ordinii” si “Bucuria Ordinii”, Unde ai disparut Bernadette?, dupa romanul Mariei Semple, Si soarele este o stea – ecranizare a romanului scris de Nicola Yoon, Good Omens, a lui Terry Pratchett, Catch-22, carte scrisa de Joseph Heller sau Proiectul Rosie (Graeme Simsion).

Un alt trend care ia amploare in randul booksterilor este deschiderea mai mare catre sursele de dezvoltare personala si psihologie practica. “Cititorii nostri sunt curiosi si receptivi, iar noi le punem la dispozitie o selectie ampla de carti prin care sa descopere cat mai mult despre ei si lumea inconjuratoare. Cartile de dezvoltare personala si psihologie practica sunt din ce in ce mai cautate in lumea intreaga si observam aceasta cerere si in companiile din Romania” spune Iulia Ghita, co-CEO Bookster.

Din ce in ce mai multi romani constientizeaza importanta lecturii, iar cresterea portofoliulul Bookster o confirma impreuna cu numeroase alte initiative din zona educatiei. In 2018, numarul companiilor care ofera angajatilor beneficiul lecturii prin Bookster s-a dublat, ajungand la 600. Acest lucru se datoreaza si lansarii catre intreprinderile mici si mijocii (IMM), pentru care Bookster a creat un pachet de servicii dedicat anul trecut. Pe rafturile bibliotecii ajung lunar peste 2.000 de exemplare noi din cartile populare in librarii sau din cele sugerate de comunitatea cititorilor, la care se adauga continutul disponibil on-line – articole si videoclipuri inspirationale pentru abonati.

Bookster este prima biblioteca moderna pentru companii din Romania. Peste 600 de companii ofera angajatilor acces la cele mai bune carti din lume prin intermediul abonamentului la Bookster. Biblioteca ofera celor 60.0000 de abonati acces la peste 80.000 de carti, articole, studii de caz si materiale video din domenii diferite, de la dezvoltare personala si profesionala, la hobbyuri si beletristica. Serviciul de recomandare personalizata si livrare la birou este oferit exclusiv companiilor. Abonamentul la Bookster costa intre 3 si 5 euro de persoana pe luna, in functie de numarul total de angajati ai companiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri