Procedurile de pre-insolventa, care presupun prevenirea intrarii companiilor in incapacitate de plata si care permit chiar negocierea imprumuturilor cu creditorii, vor deveni din ce in ce mai populare in randul companiilor romanesti care se tem de asa-zisa “stampila” a insolventei, considera Vasile Godinca-Herlea, CEO CITR.

“Jumatate din companiile romanesti de impact, cu active de peste 1 mil. euro si care angajeaza 40% din salariatii tarii, sunt in dificultate din punct de vedere financiar si o treime sunt intr-o stare de insolventa nedeclarata – adica nu acceseaza procedura de insolventa. Decizia de a intra in insolventa reprezinta un stigmat atat de puternic pentru unele companii incat acestea prefera sa ramana in zona gri, in care businessul se imbolnaveste tot mai rau”, a declarat Vasile Godinca-Herlea.

Reprezentantul CITR, grup de firme specializat in solutii personalizate pentru companiile aflate in impas economic, anticipeaza ca una dintre cele mai populare proceduri in viitor va fi reprezentata de concordatul preventiv.

“Concordatul preventiv se bucura de confidentialitate si nu are stampila insolventei. Prin aceasta metoda se poate realiza un plan de redresare a companiei si pot exista negocieri cu creditorii. Ma astept ca procedurile viitorului sa fie reprezentate de cele de preinsolventa si de preventie a insolventei”, mentioneaza Vasila Godinca-Herlea.

Concordatul preventiv reprezinta un contract incheiat intre un debitor aflat in dificultate financiara si creditorii care detin cel putin doua treimi din valoarea creantelor acceptate si necontestate de debitor.

Conferinta Wall-Street Financial Forum este organizata cu sprijinul Vastint (partener principal), OTP Bank (partener silver), CITR (partener silver), Enterprise Investors (partener silver) si Fondul Proprietatea (partener silver)

Foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri