Firma americană de biotehnologie Moderna a trimis un vaccin experimental pentru Covid-19 cercetătorilor guvernului Statelor Unite, la numai 42 de zile după ce a început să lucreze la imunizare.

Testele inițiale pentru posibilul vaccin ar putea începe în aprilie, dar procesul de testare și aprobările ar putea dura cel puțin un an, potrivit CNN.

Moderna a anunțat, luni, că primul set din noul vaccin, numit mRNA-1273, a fost trimis la National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID). Acțiunile companiei, care are sediul lângă Boston, au crescut marți cu 15% la bursa din New York.

Compania precizează că primele fiole cu vaccinul experimental vor fi folosite într-un studiu tip Faza 1 în Statele Unite, care implică testarea pe un număr mic de oameni sănătoși.

Vezi și: Românii s-au înghesuit să cumpere alimente, speriați de amenințarea coronavirus

Citește și: Ministerul Sănătății: Marile rețele comerciale vor lua măsuri pentru a evita aglomerările din magazine

Anthony Fauci, directorul NIAID, a declarat că testele clinice ar putea începe la sfârșitul lunii aprilie, acesta fiind primul pas pentru producerea unui vaccin disponibil pentru a fi utilizat.

Publicația Wall Street Journal, care a scris prima despre acest vaccin, relatează că două doze de vaccin vor fi testate pe un număr de până la 25 de voluntari, pentru a vedea dacă produce o reacție de imunizare care protejează împotriva virusului.

Chiar dacă testul clinic va avea succes, vor fi necesare noi teste și aprobări din partea autorității de reglementare în domeniul sănătății, înainte ca vaccinul să poată fi folosit la scară largă.

Oficiali din sectorul sănătății și companii farmaceutice din jurul lumii lucrează în ritm rapid pentru a identifica tratamente sau un vaccin pentru a ajuta lupta cu virusul care a infectat peste 80.000 de oameni la nivel mondial.

Fauci a declarat anterior la CNN că cercetătorii ar putea accelera procesul de aprobare a vaccinului, în urma succesului primei faze a testului, pentru a încerca să împiedice răspândirea virusului.

Citește și: Ce efecte ar putea avea extinderea coronavirusului în Italia asupra economiei românești

Citește și: La ce este sensibil noul coronavirus

În această situație, chiar dacă cercetătorii vor lucra în ritm rapid, de urgență, vaccinul nu va fi disponibil decât peste un an, a declarat marți Fauci.

Moderna nu este singurul producător de medicamente care speră să găsească o imunizare pentru virus. Giganții farmaceutici Johnson & Johnson și GlaxoSmithKline lucrează la vaccinuri, la fel și cercetători ai guvernului american, inclusiv specialiști de la NIAID.

Acțiunile companiei Gilead au crescut luni cu 5%, după ce Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că unul dintre medicamentele sale, Remdesivir, dezvoltat împotriva Ebola, dă semne că ar ajuta la tratarea bolii provocate de coronavirus.

Gilead Sciences a confirmat că deja colaborează cu autoritățile medicale din China, în cadrul a două studii clinice cu pacienți infecați cu COVID-19, numele oficial al acestei tulpine de coronavirus.

În timp ce vaccinul experimental dezvoltat de Moderna nu are încă eficacitatea dovedită, viteza cu care a fost creat reprezintă un progres. Potrivit Moderna, vaccinul a fost dezvoltat în 42 de zile, după ce compania a obținut informații genetice despre coronavirus.

Prin comparație, cercetătorii au avut nevoie de circa 20 de luni pentru a începe testele pe oameni pentru vaccinul destinat SARS, un coronavirus mai vechi, potrivit unui articol scris de Fauci.

Vaccinurile mRNA

Moderna trebuie să producă un vaccin cu eficacitate dovedită, pentru platforma sa tehnologică mRNA, al cărei obiectiv este să fabrice medicamente care determină celulele corpului să producă proteine pentru a preveni sau combate o boală. Platforma folosește acid ribonucleic, o moleculă vitală pentru funcționarea corectă a celulelor corpului.

Tehologia a avut rezultate pozitive ale testelor de tip Faza 1 pentru șase vaccinuri diferite, dintre care unul se află într-un test de Faza a 2-a.

Platforma mRNA poate produce vaccinuri mai rapid și mai ieftin comparativ cu metodele tradiționale, potrivit institutului britanic de cercetări PHG Foundation.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri