Potrivit unui comunicat al Grupului Rompetrol grupul petrolier a inregistrat, in trimestrul patru al anului trecut, o dublare a cifrei de afaceri pana la nivelul de 1,36 miliarde de dolari si un profit operational (EBITDA) de aproape 40 milioane de dolari, de patru ori mai mare decat cel din perioada similara a lui 2005, informeaza NewsIn.

Conform Rompetrol, rezultatele financiare ale grupului au fost influentate negativ de pretul record al petrolului, scaderea marjelor de rafinare, cresterea preturilor la utilitati, deprecierea dolarului in fata leului si a euro si cresterea ratelor dobanzilor. Totodata, rezultatele financiare au fost influentate pozitiv de cresterea ratei de utilizare a Rafinariei Petromidia si de majorarea vanzarilor de carburanti.

„Pentru anul in curs, preconizam la nivel de grup un volum al afacerilor de peste 7 miliarde dolari, doar prin cresterea organica a companiilor membre si a activitatilor noastre. In 2006, am mai adaugat o subsidiara, Ucraina, pe harta operatiunilor Grupului Rompetrol, iar in acest an vom continua sa ne extindem atat prin consolidarea in pietele in care suntem deja prezenti, cat si prin intrarea in unele noi”, a declarat presedintele Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, citat de comunicatul companiei.

Rompetrol anunta ca rezultatele prezentate sunt preliminare, neauditate si ca raportarea a fost realizata conform Standardelor Internationale de Contabilitate (IFRS), iar rezultatele finale vor fi publicate dupa realizarea auditului, la inceputul trimestrului II al anului.

Cifra de afaceri consolidata, calculata conform standarelor internationale, a Rafinariei Petromidia a fost de 720 milioane dolari, cu 51% mai mare decat in perioada similara din 2005, potrivit comunicatului transmis, joi, de companie.

Cifra de afaceri consolidata a Rompetrol Rafinare a urcat cu 23% pana la nivelul de 2,65 miliarde dolari in anul 2006. Rezultatele operationale (EBITDA) au ajuns la 125 milioane dolari, in scadere fata de 158 milioane dolari in 2005, in conditiile in care marjele de rafinare au scazut cu 7% si, mai ales, costul utilitatilor s-a majorat cu o medie de 25% in 2006.

Anul trecut, Rompetrol Rafinare a atins un record din punct de vedere al cantitatilor de materie prima procesate, ajungand la o capacitate reala utilizata de 3,7 milioane tone, comparativ cu 3,26 milioane tone in 2005. Volumul ridicat a fost posibil datorita unor investitii considerabile efectuate in anii precedenti, astfel incat rafinaria a ajuns in 2006 la un flux constant de 10.500 de tone titei rafinat pe zi, din luna aprilie si pana in decembrie, cel mai mare nivel de la infiintarea rafinariei in 1975.

Compania si-a marit considerabil cantitatile livrate, atat pe partea de carburanti (unde ponderea aproape totala o au produsele cu un continut redus de sulf si de o inalta calitate), in timp ce sectorul de distributie a inregistat, de asemenea, o crestere importanta prin extinderea retelei de benzinarii.

Pe de alta parte, deprecierea dolarului (moneda in care sunt efectuate raportarile consolidate ale TRG si ale subsidiarelor sale) fata de euro si leu alaturi de cresterea dobanzilor, a afectat de asemenea rezultatele.

Rafinaria este in continuare unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu un aport de aproape 830 milioane dolari in 2006, fata de 726 milioane dolari in 2005.