Situată la marginea Bucureștiului, în Pantelimon, producția la Făbricuța de Lactate începe încă de dimineață. De la iaurt, smântână, până la brânză, angajații fabricii muncesc pentru a pune pe masa noastră produsele de bază. wall-street.ro a vizitat una dintre fabricile de lactate cu tradiție de peste 40 de ani pentru a vedea cum sunt produse de la zero alimentele pe care le consumăm zilic.

„Procesul de pasteurizare a laptelui presupune câțiva pași principali: înainte se realizează recepția calitativă și cantitativă a laptelui, în funcție de pH, gust, grosime și miros, iar apoi se separă”, spune Constantin Sălăgean, angajat al Făbricuței de Lactate.

Sala de pasteurizare este locul în care tot laptele produs este apoi pasteurizat, din care sunt create produsele din portofoliul Făbricuței de Lactate: chefir, sana, smântănă, iaurt sau brânză. După ce procesul de pasteurizare s-a finalizat, produsele se răcesc la 4 grade și sunt depozitate în camera de termostatare.

În camera de termostatare stau iaurtul și smântâna între 4-12 ore pentru a da consistență gustului. Cele două produse sunt depozitate la temperaturi diferite, de exemplu, pentru iaurt temperatura este de 28 de grade Celsius, în timp ce pentru smântână de 34.

Telemeaua proaspătă are și ea locul ei special de depozitare, pe nume sala de samurare, unde produsul trebuie să stea timp de 24 de ore.

O fabrică de lactate nu este completă fără sistemul tehnologic unde sunt mulse vacile de către angajații business-ului. Făbricuța are 600 de vaci, dintre care se mulg, în funcție de sezon, între 230-280 de vaci.

După ce tot procesul a fost finalizat, iar conținutul este ambalat și bine depozitat, se efectuează o curățenie îndelungată a aparaturii pentru a se menține normele de siguranță, atât cele impuse de pandemie, cât și cele stabilite de către autorități.

Lapte cu tradiție de peste 40 de ani

Dăm timpul înapoi cu 13 ani, când Mihai Petcu a achiziționat Ferma de Lapte Pantelimon care asigura, în 1973, laptele și produsele lactate în jurul Bucureștiului. După Revoluție au dispărut majoritatea locațiilor, această fabrică fiind singura rămasă din acea perioadă.

„În 2007, tatăl meu a cumpărat această fabrică după un împrumut bancar de trei milioane jumătate de euro. Din 2007 ne-am tot extins, dorind să o facem profitabilă și eficientă, ferma fiind într-o stare financiară nu foarte bună. Prima idee pe care am avut-o au fost dozatoarele de lapte, idee ce mi-a venit când am fost în Franța la studii”, spune Sorin Petcu, proprietar Făbricuța de Lactate.

Tot din dorința de a face business-ul profitabil a apărut și Făbricuța de Lactate în 2016, după o investiție inițială de circa 130.000 euro. În prezent, fabrica are 600 de vaci care produc 7.500 de litri de lapte, dintre care 1.500 de litri sunt procesați în fiecare zi.

Făbricuța de Lactate produce, pe săptămână, peste trei tone de produs finit, cel mai apreciat fiind chefirul. Prețul pentru produsele fabricii variază, de la 5-7 lei pentru iaurt, 4-7 lei pentru sana, până la 23 lei pentru brânza telemea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri