Cifra de afaceri consolidata a grupului A&D Pharma a crescut anul trecut cu 34%, la 331,6 milioane de euro, potrivit datelor prezentate astazi de companie.
Aceasta crestere a cifrei de afaceri a reprezentat rezultatul combinat al cresterii pietei farmaceutice din Romania cu 23% in 2006, exprimata in preturi de distributie, si al performantelor superioare obtinute de grup in raport cu concurenta.

In ciuda faptului ca rata de crestere a cifrei de afaceri in 2006 a suferit o usoara scadere in comparatie cu cea inregistrata in anul 2005, performantele holdingului continua sa fie superioare cresterii generale a pietei.

Profitul EBITDA al grupului A&D a urcat la 28,1 milioane euro, cu 12% mai mult decat in 2005. Profitul net s-a situat pe acelasi trend ascendent, inregistrand o crestere cu 7,4% pana la 17,8 milioane euro, in timp ce marja neta a scazut de la 6,7% in 2005, la 5,4% anul trecut.

Societatea olandeza de tip holding care detine cea mai mare activitate integrata din domeniul distributiei si retailului de produse farmaceutice din Romania, grupeaza distribuitorul de medicamente Mediplus (24% cota de piata in segmentul vanzarilor de produse farmaceutice catre farmacii si 19% cota de piata in totalul pietei de distributie farmaceutice, incluzand vanzarile catre spitale) si lantul de farmacii Sensiblu, ambele inregistrand venituri in crestere in 2006.

Mediplus, lider in distributia de produse farmaceutice din Romania, ce aprovizioneaza peste 70% din totalul farmaciilor si peste 80% din totalul numarului de spitale din Romania, a atins, in 2006, o cifra de afaceri de 287,6 milioane de euro, cu 37% mai mare decat cea obtinuta in 2005.

Ce-a de-a doua componenta a grupului, Sensiblu, cel mai mare lant de farmacii din Romania cu un total de 206 unitati in 51 de localitati la sfarsitul anului trecut, a inregistrat o cifra de afaceri de 89,8 milioane de euro, in crestere cu 42%.

Aceste cifre de afaceri neconsolidate pe divizii includ vanzarile intre societati, de la Mediplus la Sensiblu. Eliminarile din vanzarile intre societati s-au ridicat la 45,8 milioane euro in 2006.

"Vanzarile consolidate ale Mediplus si Sensiblu au continuat sa depaseasca ritmul de crestere al pietei, crescand cu o rata anuala compusa de 51% din 2003, si demonstrand angajamentul nostru de a ne diferentia de competitori prin produse, servicii si excelenta operationala", a declarat Dragos Dinu, CEO-ul A&D Pharma.

"Aceasta performanta, corelata cu continuarea investitiilor, Oferta Publica Initiala si recenta inaugurare a noilor noastre facilitati moderne de depozitare si logistica, constituie premisele favorabile continuarii cresterii in 2007 atat in Romania cat si pe pietele din Europa Centrala si de Est. In perspectiva, credem ca extinderea actualului model de activitate in servicii de sanatate conexe, precum si in tarile invecinate ne vor permite sa devenim un lider in domeniul furnizarii de servicii integrate in sectorul de sanatate in general", a completat Dragos Dinu.

A&D Pharma considera ca trend-ul general favorabil al pietei va continua si in 2007, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si cu reforma in desfasurare a sistemului de sanatate. In particular, piata farmaceutica este de asteptat sa creasca cu o rata procentuala de doua cifre. A&D Pharma anticipeaza ca recent incheiata Oferta Publica Initiala, alaturi de investitiile moderne in dezvoltarea capacitatii de depozitare si procesare in noul centru logistic (n.r. de la Mogosoaia), ar trebui sa situeze compania pe o pozitie de unde sa poata depasi rata de crestere a pietei, crescand cu o rata similara celei din 2006.

Cerintele legale de conformare cu standardele GDP (Good Distribution Practice) pana in iulie 2007, la care se adauga cresterea concurentei, vor conduce la noi consolidari pe piata de distributie farmaceutica si vor majora presiunea pe marje in acest sector (de distributie).

Reformele initiate anul trecut sunt de asteptat sa continue sa remodeleze piata farmaceutica de retail in 2007. Transferul anti-diabeticelor orale in retail in toamna lui 2006, schimbarea plafoanelor fixe catre plafoane indicative pentru tratamentul catorva boli cronice incepand cu acest an sunt de asteptat sa aiba un impact pozitiv asupra veniturilor din retail in 2007. Mai mult, conducerea grupului intentioneaza extinderea lantului de farmacii Sensiblu in 2007, estimand o crestere a numarului de unitati cu aproximativ 8-12%.

In paralel, grupul farmaceutic se asteapta sa se concentreze pe cresterea profitabilitatii prin utilizarea sporita a sinergiilor intre distributie si retail prin implementarea unui sistem propriu de ERP la nivel de societate. A&D Pharma intentioneaza sa creasca profitabilitatea farmaciilor prin construirea unor planuri individuale pentru fiecare farmacie, precum si prin oferirea de servicii mai bune clientilor fideli, fapt care este menit sa duca la cresterea cifrei de afaceri generate de detinatorii de carduri si imbunatatirea eficientei operationale. Reprezentantii companiei au declarat ca vor continua dezvoltarea portofoliului de brand-uri proprii, existand si posibilitatea lansarii unui nou brand propriu pentru produse dermo-cosmetice.

Se asteapta ca aceste masuri sa duca la o schimbare majora in activitatea de retail rezultand intr-o marja pozitiva a EBITDA in 2007.

A&D Pharma Holdings N.V. este o societate olandeza de tip holding care controleaza A&D Pharma Holdings S.R.L., care, la randul sau detine cea mai mare activitate farmaceutica integrata de distributie si retail din Romania.

Fondata in 1994, Societatea detine liderul in distributia de produse farmaceutice din Romania, Mediplus si cea mai mare retea nationala de farmacii din Romania, Sensiblu.

In prezent, A&D Pharma Holdings reprezinta singura activitate din Romania listata la Bursa de Valori din Londra (in octombrie 2006). Actiunile sale se tranzactioneaza sub forma de Certificate Globale de Depozit (GDRs) pe piata reglementata a Bursei de Valori din Londra incepand din octombrie 2006, sub simbolul ADPH.

Cum se prezinta piata farmaceutica autohtona

Piata farmaceutica din Romania a crescut cu 23% in 2006 fata de 2005, atingand un nivel de 1,55 miliarde euro, la preturi de distributie.

Se anticipeaza ca piata farmaceutica din Romania sa creasca in continuare intr-un ritm rapid datorita cresterii asteptate a puterii de cumparare si cresterii economice. Produsul Intern Brut (PIB) este estimat sa creasca cu 7,7% in 2006 comparativ cu o medie a zonei Euro de 2,7% in timp ce PIB-ul pe cap de locuitor a crescut de mai mult de doua ori in ultimii cinci ani.

Nivelul scazut al consumului de medicamente pe cap de locuitor in Romania (70 Euro pe an in 2006 comparativ cu 400 Euro in Franta si 485 Euro in Germania) demonstreaza potentialul de crestere semnificativ al pietei. Acest factor, la care se adauga intrarea Romaniei in UE in ianuarie 2007 si tendintele demografice si macro-economice favorabile, cum ar fi scaderea inflatiei, precum si o legislatie mai transparenta si flexibila in sectorul sanatatii, indica continuarea cresterii pietei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri