Mai multe rețele de magazine din România vor să impună clienților o limită de cumpărare pentru anumite produse de bază, cum ar fi uleiul, zahărul sau făina, în condițiile în care aprovizionarea nu va putea face față unei cereri ridicate în perioada următoare.

George Bădescu, directorul executiv al Asociației Marilor Rețele de Comercianți din România (AMRCR) a declarat pentru wall-street.ro că această măsură se impune la magazine cu format mic, unde capacitatea de depozitare este una la fel de redusă. În cazul în care fluxul constant de consumatori este influențat de o creștere bruscă, se poate crea un dezechilibru în aprovizionarea produselor.

„Nu putem să excludem nici faptul că în zona micilor comercianți poate exista o tentație ca românii să cumpere o cantitate pe care în mod normal ar fi cumpărat-o din magazinele angro. Nu cred că măsura de a limita anumite achiziții, cum ar fi 6 pungi de zahăr, reprezintă ceva absurd. Este o măsură de bun simț și este vorba de o situație punctuală, doar la anumite magazine de retail mai mici”, a declarat George Bădescu, directorul executiv al Asociației Marilor Rețele de Comercianți.

În general, magazinele afectate sunt cele prezente în zona rurală sau formatele de cumpărături de tip express. Reprezentantul AMRCR spune că motivul pentru care românii au început să cumpere cantități mari de produse sunt știrile care transmit doar aspecte îngrijorătoare. Toate aceste evoluții imprevizibile conduc la o stare de incertitudine și tensiune.

„Nu sunt motive de îngrijorare în ceea ce privește situația de aprovizionare. Consumatorul român a trecut deja printr-o perioadă similară și nu va mai fi pus în postura să facă stocuri exagerate de produse”, ne-a mai spus George Bădescu.

Limitări de cumpărături la magazinele Profi: 6 litri de ulei și 5 kg de zahăr

O astfel de măsură pentru a limita cumpărăturile a fost impusă în toate magazinele Profi din țară. Reprezentanții retailerului au precizat pentru wall-street.ro că limitarea cumpărăturilor nu s-a realizat din cauza problemelor de aprovizionare, ci a percepției populației, pentru a evita o posibilă divergență în cazul în care nu vor mai fi la raft produsele respective.

Astfel, clienții Profi nu vor putea să cumpere mai mult de un bax de ulei (6 litri) și 5 kg de zahăr.

„Nu vedem niciun motiv real de îngrijorare în ce privește aprovizionarea magazinelor cu produse de bază. Totodată, trebuie menționat că magazinele Profi fac vânzări cu amănuntul, nu angro, motiv pentru care cantitatea de produse ce poate fi cumpărată pe un bon, de o singură persoană, este limitată”, transmit reprezentanții retailerului Profi.

Aceștia spun că deși această politică există de mulți ani, ea se afișează la intrarea în magazine doar în situațiile când observă tendințe de cumpărare ce depășesc nivelurile obișnuite, așa cum este cazul în momentul de față. Prin această măsură, retailerul își poate proteja clienții obișnuiți și să combată cumpărăturile oportuniste.

Nu va exista o criză alimentară în România în apropierea Crăciunului

În contextul în care prețurile alimentelor au crescut rapid pe plan mondial și nu numai, iar multe supermarketuri din Marea Britanie au rămas cu rafturile goale, se vorbește de o posibilă criză alimentară la nivel global.

Reprezentanții AMRCR nu anticipează o situație de criză în ceea ce privește aprovizionarea cu produse alimentare în România. George Bădescu spune că retailerii iau soluții astfel încât procesul de aprovizionare să nu sufere sincope semnificative.

De aceeași părere este și Cezar Gheorghe, consultant pentru comerţul cu cereale la Clubul Fermierilor Români, care spune că nu se pune problema unei crize alimentare în România în condițiile în care țara noastră a avut producții record în 2021.

Acest subiect nu există azi în România. Criza alimentară înseamnă că nu ai ce să mănânci. Însă România trebuie să se protejeze și să genereze un plan în ceea ce privește siguranța alimentară în anii care vin”, ne-a explicat Cezar Gheorghe, punctând că ar putea exista însă anumite sincope în ceea ce privește materiile prime pentru anumite alimente de bază, cum este uleiul vegetal.

România a ajuns pe locul al doilea în Uniunea Europeană la capitolul scumpiri, după ce rata inflației a atins un nivel enorm, de 7,94%, cu doar 0,06% în spatele Lituaniei. Creșterea record a inflației, la un nivel nemaiatins din 2008, a depășit chiar și așteptările deja pesimiste ale pe economiștilor din bănci, în vreme ce oficialii BNR au făcut declarații ce pot fi considerate cel puțin surprinzătoare, potrivit cărora doar câteva produse, precum cartofii sau fasolea, au dat peste cap rata medie a inflației.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri