Aproape toată Europa se confruntă cu o criză a energiei și, chiar dacă aceasta nu este resimțită în toate țările, acolo unde se întâmplă, costurile s-au ridicat la un nivel peste așteptări. Acest lucru, alături de creșterea inflației, care se simte pe tot continentul, rezultă în unele dintre cele mai agresive creșteri ale cheltuielilor pe care companiile le-au experimentat în mulți ani. Iar această situație este și mai accentuată pentru companiile care folosesc spații de birou tradiționale, în comparație cu cele care activează din spații de lucru flexibile sau de coworking.

În general, operatorii de spații flexibilie, cum este Mindspace, le oferă membrilor pachete all-inclusiv, așadar costurile aferente energiei sunt incluse în taxele plătite de fiecare companie, indiferent de fluctuația prețurilor din piață. Unul dintre motivele principale pentru care acest lucru este posibil este utilizarea în comun a resurselor și a beneficiilor care vin cu această practică specifică spațiilor flexibile. Astfel recepțiile, culoarele, zona de bucătărie, sălile de întâlniri și multe alte facilități disponibile sunt împărțite de companiile care folosesc spațiul, ceea ce rezultă într-un necesar mai mic de camere, iar suprafața folosită de fiecare companie este astfel redusă. Prin urmare, avem mai puține spații care necesită încălzire, răcire sau iluminare, ceea ce reduce cantitatea de energie și, respectiv, costurile.

Bineînțeles, ajută și faptul că anumite tehnologii precum stațiile de printare, aparatele de cafea și frigiderele sunt la comun - dar un avantaj și mai mare este eficientizarea suprafețelor puse la dispoziție de spațiile de lucru flexibile. Datorită expertizei pe care o are, operatorul proiectează aceste amenajări acestea într-un mod mult mai eficient, ceea ce face ca spațiul să fie utilizat în mod optim și, în concluzie, costurile să fie mai scăzute.

Sursa foto: Boaz Arad

Iar importanța acestei expertize poate fi observată și în standardul ridicat al amenajărilor interioare - pentru că spațiile flexibile de lucru sunt relativ noi pe piață, în general, sunt echipate cu cele mai noi tehnologii eficiente energetic, acestea putând să reducă costurile cu până la 20%. Sistemele de încălzire, de iluminare, unitățile de aer condiționat - fiecare dintre acestea pot avea un impact semnificativ pe factura de electricitate dacă nu sunt actualizate sau instalate corect. Ceea ce, bineînțeles, în cazul spațiilor flexibile, aceasta nu este responsabilitatea companiilor membre, ci a operatorului.

Obiectivul unui furnizor de spații flexibile de lucru este să îți ofere liniștea de care ai nevoie pentru ca tu să te poți concentra pe business-ul tău și pe dezvoltare, în timp ce el se ocupă de toate celelalte aspecte. Și se ocupă chiar de tot ce e nevoie. Indiferent de cât de lungă este perioada de închiriere oricât de mult sau puțin spațiu ocupi (ambele fiind foarte flexibile în acest model), operatorul tău de spațiu flexibil se va asigura că tu și angajații tăi beneficiați de cea mai bună experiență de lucru posibilă și că toate nevoile voastre sunt îndeplinite.

Acest tip de abordare poate ajuta companiile inclusiv în procesele de recrutare sau pentru păstrarea talentelor. Chiar dacă experimentul de work-from-home impus de pandemie s-a demonstrat a fi destul de eficient, în ceea ce privește productivitatea, acesta a avut un efect considerabil asupra culturii organizaționale și a implicării angajaților. Mai mult, odată cu creșterea costurilor energiei, din ce în ce mai mulți angajați aleg să revină la birou. Astfel, a oferi angajaților un spațiu care, pe de o parte, îi ajută să își gestioneze mai bine cheltuielile și, pe de altă parte, le oferă ocazia să se reconecteze cu munca lor și cu colegii, poate fi un plus important în strategia de HR a companiei.

Deci, dacă există un tip de spațiu de lucru care nu numai că îți poate ajuta compania să își gestioneze mai bine costurile, dar îți și susține actualii și viitori angajați, de ce să nu faci tranziția?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri