Anastasia Soare

Anastasia Soare

Cu siguranță este imposibil să nu fi auzit de „Regina sprâncenelor” până acum. Anastasia Soare are o poveste impresionantă de viață, fiind unul dintre puținii români care au reușit să plece peste hotare înainte de `89. Avea 32 de ani când a plecat din Constanța către țara tuturor posibilităților, acolo unde s-a angajat pentru prima dată ca estetician, într-un salon de înfrumusețare din Beverly Hills. Tehnica sa unică de pensat a propulsat-o rapid în rândul celebrităților precum Michelle Obama, Oprah Winfrey, Cindy Crawford, Naomi Campbell și Stephanie Seymour care sunt doar câteva dintre vedetele care au trecut prin mâna Anastasiei Soare.

Prin prisma popularității dobândite, Anastasia Soare și-a creat propriul brand care azi e cunoscut peste tot în lume: Anastasia Beverly Hills. Creșterea uriașă a propulsat-o pe Anastasia Soare în cea mai bogată femeie de afaceri cu origini românești.

Sursa foto: captură video/ YouTube

Daniel Dines

Daniel Dines

Daniel Dines are o istorie fabuloasă în spate, iar de numele său se leagă primul unicorn românesc, adică prima companie cu o evaluare de peste 1 miliarde de dolari și prima afacere născută în România, listată pe Bursa de Valori de la New York. Înființată de Daniel Dines și Marius Tîrcă, UiPath este o platformă de software specializată în Enterprise Robotic Process Automation (RPA) care automatizează procesele repetitive.

Daniel Dines a lucrat anterior pentru Microsoft, la sediul din Seattle (SUA), dar s-a întors în România pentru a fonda UiPath. Averea sa se ridică la 2,9 miliarde de dolari, arată topul celor mai bogați oameni ai lumii, realizat de revista americană Forbes.

Sursa foto: UiPath

Ion Stoica

Ion Stoica

Ion Stoica este poate mai puțin vizibil în peisajul de business românesc, însă este un nume de referință în Silicon Valley. În prezent, Ion Stoica este profesor la University of California, Berkeley, unde face cercetări despre cloud computing și sisteme informatice în rețea. Studiile postuniversitare și le-a completat cu un doctorat în Filosofie, la Carnegie Mellon University.

Activitatea sa antreprenorială este cel puțin la fel de vastă pe cât este cea academică și asta pentru că Ion Stoica, alături de Matei Zaharia au înființat compania de tehnologie Databricks, în care au investit giganții Microsoft și Amazon. Anyscale (2019) și Conviva Networks (2006) sunt tot companii pe care IT-istul româno-american le-a confondat, conform people.eecs.berkeley.edu.

Averea miliardarului român se ridică la 1,6 miliarde de dolari, potrivit topului Forbes.com.

Sursa foto: LinkedIn/ Ion Stoica

Matei Zaharia

Matei Zaharia

Matei Zaharia este destul de puțin cunoscut pe radarul social și de business din România și asta pentru că a emigrat încă de când era copil, cu familia, în SUA. Așa să se face că pregătirea sa academică tot peste Ocean a urmat-o, iar pasiunea sa pentru informatică i-a adus mai târziu și o carieră universitară solidă. La doi ani după ce și-a terminat doctoratul în informatică la UC Berkley, Matei Zaharia a devenit asistent universitar la Maassachusetts Institute of Technology (MIT), potrivit paginii sale de LinkedIn.

Matei Zaharia este profesor asociat la Stanford University și lucrează la sisteme informatice și învățare automată.

Totodată, este Chief Technologist și cofondator alături de Ion Stoica în compania Databricks, înființată în 2013, în San Francisco. Compania de analiză a datelor bazată pe cloud fondată de Matei Zaharia este unul dintre startup-urile cu cea mai rapidă creștere din Silicon Valley. În august 2021, compania era evaluată la 38 de miliarde de dolari, potrivit Forbes.com.

Averea lui Matei Zaharia se ridică la 1,6 miliarde de dolari.

Sursa foto: LinkedIn / Matei Zaharia

Andrei Pitiș

Andrei Pitiș

Andrei Pitiș, este, fără îndoială unul dintre cele mai prolifice personaje din ecosistemul de business local și nu numai. În cele peste două decenii de experiență, Andrei Pitiș a ajuns un om de afaceri și un investitor respectat atât în peisajul de afaceri din România, cât și în cel din SUA.

Citește și: Top 5 cărți recomandate de Andrei Pitiș, antreprenorul implicat în business-uri cumpărate de FitBit și Daimler

Antreprenorul a rămas un nume notoriu în istoria recentă ca fiind fondator al producătorului autohton de ceasuri inteligente,Vector Watch, business care a fost preluat de gigantul american FitBit, într-o tranzacție care s-a ridicat la 15 milioane de dolari. A fost vicepreședinte pe inginerie și directorul centrului de dezvoltare software al Fitbit din București, precum și lider al centrului de dezvoltare software al Fitbit din Belarus.

Sursa foto: Andrei Pitiș

Sursa foto: Shutterstock