Modul în care sunt proiectate clădirile poate afecta relațiile noastre și modul în care ne simțim, iar arhitectura are un rol important în modul în care interacționăm unii cu alții, cat și asupra stării noastre de fericire.

Articol de opinie scris de Dan Bondar, arhitect în cadrul companiei Genesis Property.

Mai ales acum, când tot mai mulți dintre angajați se întorc la birou, este un lucru la care trebuie să acordăm atenție. A fi într-un mediu care ne ajută să ne conectăm cu ceilalți poate avea un impact uriaș asupra bunăstării noastre emoționale și ne poate face să ne simțim confortabili și satisfăcuți.
Crearea și menținerea fericirii la locul de muncă depind de felul în care mediul fizic facilitează aceste relații. Designerii pot face locuri de muncă mai atractive și mai sănătoase ținând cont de elemente simple, cum ar fi lumina, culoarea, spațiul și amenajarea.
Multe companii care se mută în birouri ce țin cont de factorii de mai sus, văd în mod direct cum designul biroului poate ajuta conexiunile dintre angajați și moralul lor. Cultura echipei evoluează pozitiv, iar o mare parte din acest lucru se datorează strategiilor de design.
Dacă detaliem aceste strategii, nu putem să nu începem cu lumina naturală. Accesul la lumină naturală a fost dovedit că ne face să ne simțim mai bine. Cu toate acestea, multe locuri de muncă încă își țin personalul în cuburi întunecate, sub lumină fluorescentă puternică, în timp ce spațiile luminoase și aerisite sunt rare, deseori rezervate partenerilor, vizitatorilor sau executivilor. Scopul ar trebui să fie acela de a oferi tuturor o parte egală din lumina naturală, indiferent de rol sau funcție.

Spațiul și culoarea sunt, de asemenea, importante. Crearea de volum în zonele sociale, prin adăugarea de înălțime, ajută la ridicarea moralului și încurajează interacțiunile mai amabile și mai productive. Și, când vine vorba de culoare, pereții neutri permit oamenilor să-și personalizeze spațiul în propriul stil. Aceștia devin o pânză pe care se reprezintă cultura companiei. Culorile neutre au un efect calmant, dar prea multă neutralitate poate face ca un spațiu să pară rece și steril. Așadar, totul constă în a găsi un echilibru potrivit, de exemplu prin adăugarea de nuanțe de lemn și plante.
Oamenii au stiluri diferite de lucru, iar acest aspect este important de luat în considerare. Fiecare generație are preferințe diferite. Generația tânără tinde să dorească opusul generației mai în vârstă. Este o provocare să înțelegem exact ce îi face pe toți să se simtă confortabil. Unii oameni preferă spații deschise, precum cafenelele comune, în timp ce alții preferă să lucreze în săli de conferință private și închise.
În trecut, deseori birourile erau separate de panouri înalte, ceea ce crea o senzație aproape de claustrofobie. Dar, în noul birou, apare echilibrul între separare și deschidere. Panourile mai joase – sau chiar lipsa lor – facilitează interacțiunile și legăturile, permițând, în același timp, oamenilor să-și pună lucrurile personale, calendarele și notițele, la îndemână.

Acești ultimi ani ai pandemiei ne-au arătat de ce mergem la birou – să interacționăm și să colaborăm cu colegii, clienții și mentorii noștri. Ca arhitecți și designeri, este responsabilitatea noastră să creăm un mediu care să faciliteze interacțiunile semnificative, susținând fericirea și bunăstarea angajaților. Prin acordarea atenției unor aspecte simple, cum ar fi lumina, volumul și culoarea, putem contribui la construirea unei forțe de muncă mai sănătoase, mai fericite și mai puternice.
Complexul de birouri YUNITY Park, conceput de Genesis Property, este un spațiu gândit în această perspectivă. Are multiple spații dedicate interacțiunii sociale, un amfiteatru și o pădure urbană, toate elemente ale unui concept complex destinat nevoilor oamenilor, stării de bine și echilibrului între viața personală și cea profesională.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri