În mediul de business, sustenabilitatea nu mai este doar un concept de viitor, ci a devenit o parte integrantă a companiilor. Odată cu grija față de mediu, antreprenorii își construiesc o imagine puternică în piață pentru companie, dar cel mai important, o fac mai atractivă pentru angajați.

Descoperă cum poți aduce sustenabilitatea la birou prin câteva metode deloc greu de implementat.

Protejarea mediului poate fi un element cheie în atragerea și retenția angajaților

Astăzi, în piața muncii există o problemă care vizează companiile din toate industriile: retenția și atragerea angajaților. Salariul motivant nu mai reprezintă singura unealtă pentru atragerea angajaților, ei caută companiile care se pliază pe nevoile și așteptările lor.

Un studiu realizat de Genesis Property, compania fondată de antreprenorul român Liviu Tudor, arată că peste 50% dintre angajați doresc ca angajatorul să fie implicat în protecția mediului înconjurător. Mai mult, tot același studiu scoate în lumină faptul că angajații ar prioritiza lucrul într-o companie activă în acțiuni pentru comunitate.

Aceste cifre care reies din studiu dovedesc clar impactul pe care companiile îl pot avea prin implicarea în protejarea mediului. Devine un factor decisiv pentru angajați, atât în retenție, cât și în atragere, dacă sustenabilitatea este inclusă în misiunea și viziunea unei companii.

Creează un mediu de lucru care promovează sustenabilitatea

Angajații simt nevoia să interacționeze cu oamenii care împart aceleași valori, în special la locul de muncă. Grija pentru mediu este una dintre ele, care adună laolaltă angajații cu viziuni comune. Companiile sunt tot mai preocupate de sustenabilitate, iar aceasta trebuie să pornească de la acțiunile din interior, adică de la crearea unui mediu de lucru sustenabil.

Iată câteva aspecte sustenabile pentru companii cu privire la mediul de lucru:

  • oprirea iluminării, electrocasnicelor și aparatelor de fiecare dată când se încheie ziua de muncă la birou;
  • senzori de mișcare în spațiile cu trafic intens sau nu;
  • becuri LED pentru fiecare încăpere din birou;
  • optarea pentru energia regenerabilă;
  • eliminarea documentelor tipărite și înlocuirea cu aplicații digitale (acolo unde se poate);
  • reciclarea deșeurilor în compartimente speciale pentru hârtie, carton, plastic, electronice, baterii.

Sunt acțiuni simple, dar cu mare impact pe termen scurt și lung. Odată educați angajații în baza acestor principii sustenabile, fiecare antreprenor în parte se poate bucura de un business sănătos și ancorat în realitate.

Oferă opțiuni flexibile de lucru

Pentru mulți angajați contează grija pe care angajatorii o acordă echilibrului între viața personală și cea profesională, în special la nivel de spațiu și flexibilitate. În prezent, nu mai putem aduce în discuție un program fix de muncă sau un spațiu de birou care nu stimulează productivitatea.

Angajații vor să lucreze în clădiri eficiente energetic, iar alții caută informații despre evaluarea riscului seismic al clădirii de birou unde lucrează. Mai mult decât atât, echilibrul devine factor cheie în dorința angajaților de a rămâne fideli unui loc de muncă. Echilibrul ajută la creșterea productivității, dar și starea de bine la locul de muncă.

Ce poți face ca angajator pentru flexibilitate la locul de muncă:

  • creează spații de co-working și co-living în interiorul clădirii pentru a crește productivitatea și socializarea între angajați;
  • oferă opțiunea de adaptabilitate a programului de muncă;
  • încurajează pauzele dese în timpul programului;
  • oferă posibilități de relaxare după terminarea muncii, cum ar fi ședințe de terapie, masaj, sală de fitness etc.

Organizează evenimente de voluntariat pentru angajați

Voluntariatul în cadrul companiei este una dintre activitățile care stimulează și mai mult acțiunile de sustenabilitate pe care le pot face angajații. Prin încurajarea acestora să participe la acțiuni care privesc grija față de mediu, devin mai implicați și devotați companiei din care fac parte.

Ce evenimente de voluntariat poți să organizezi în compania ta:

  • zugrăvirea copacilor din parcurile din apropiere;
  • plantarea copacilor în locuri special amenajate;
  • campanii de promovare a rolului sustenabilității în afaceri;
  • strângerea și reciclarea gunoaielor.

Protejarea mediului, locul de muncă care promovează sustenabilitatea, opțiunile flexibile de muncă și încurajarea voluntariatului sunt doar patru metode prin care orice companie poate contribui la crearea unui mediu de lucru sustenabil, atât pentru succesul afacerii, cât și pentru retenția și atragerea angajaților.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri