Compania NuScale Power și patru directori ai acesteia sunt vizați de acuzații ale acționarilor, dar și ale investitorilor, într-un proces colectiv deschis în Statele Unite. Este vorba despre compania ce ar trebui să producă și reactorul nuclear modular de mici dimensiuni (SMR) din România.

Practic, atât acționarii, cât și investitorii în NuScale Power, au dat compania în judecată deoarece aceasta ar fi ascuns faptul că proiectul său de reactor nuclear de mici dimensiuni din statul Utah nu putea strânge finanțarea necesară. De asemenea, ar fi ascuns și că Standard Power, un furnizor de servicii pentru centre de date cu care NuScale a semnat un contract pentru 2GW de energie nucleară, nu avea resursele financiare necesare unui astfel de proiect.

AICI PUTEȚI CITI REACȚIA NuScale Power

NuScale a anulat proiectul din Utah (Carbon Free Power Project) în noiembrie, invocând creșterea masivă a costurilor - în ciuda unei finanțări substanțiale din partea departamentului american al Energiei. Compania ar fi trebuit să instaleze 6 reactoare nucleare de mici dimensiuni dar unul dintre experții consultați în proces spune că nu s-a obținut nici măcar o certificare pentru producția de energie în statul Utah.

Acțiunile NuScale și-au pierdut aproape 70% din valoare în urma eșecului acestui proiect. Totuși, CEO-ul companiei, John L. Hopkins, a afirmat că vor continua proiectele de reactoare nucleare de mici dimensiuni din România și Coreea de Sud.

Reactorul nuclear de la Doicești, primul SMR din Europa

Cel din România ar trebui să fie instalat la Doicești, în județul Dâmbovița, pe locul fostei centrale pe cărbune, și va avea o putere instalată de 462 MW, fiind foarte asemănător tehnic cu proiectul din Utah care nu s-a mai realizat. Potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, într-un scenariu optimist va produce energie începând din 2027 (deși cel din Utah, demarat mai devreme, avea ca termen de finalizare 2029). Reactorul de la Doicești ar fi primul SMR din Europa, planuri în acest sens existând și în Polonia și Ucraina.

După apariția primelor informații privind dificultățile prin care ar trece NuScale Power, compania a răspuns printr-un comunicat în care afirma că nu are probleme de cash-flow și își apăra contractele.

În ce privește compania care gestionează proiectul din România, RoPower (fondată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas), aceasta este în grafic, dar depinde, evident, de capacitatea NuScale de a livra reactorul propriu-zis. Pe de altă parte, la ora actuală există și alte companii care lucrează la astfel de reactoare, de pildă Rolls-Royce, GE Hitachi Nuclear Energy, Holtec International, dar și Westinghouse Electric, cu care România a semnat recent un consorțiu internațional pentru a dezvolta reactoarele nucleare mici. Anunțul privind consorțiul cu Westinghouse a fost făcut, poate printr-o coincidență, exact în ziua în care NuScale a comunicat anularea proiectului de SMR din Utah.

Ce sunt reactoarele nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR)

Este vorba despre o tehnologie de ultimă generație care are avantajul unor costuri inițiale mai scăzute și al unei flexibilități de amplasare mai mari față de centralele nucleare clasice. Modulele sunt prefabricate și pot fi livrate pe șosea sau pe calea ferată, la locul de amplasare, gata de instalare. Design-ul simplu elimină multe dintre sistemele de mari dimensiuni, complexe, cum sunt pompele de răcire, vasele externe ale generatorului de aburi și conductele de răcire.

Un alt avantaj este siguranța sporită: majoritatea reactoarelor SMR vor fi construite subteran, sporind astfel siguranța și securitatea. Reactorul funcționează utilizând circulația naturală, prin urmare nu este nevoie de pompe. Se închide și se răcește singur, în siguranță, pe termen nedeterminat, fără să fie nevoie de un operator uman, de curent alternativ sau de apă suplimentară.

Primul prototip a fost instalat în 2020 de către ruși - centrala nucleară plutitoare ”Academician Lomonosov”. Și China a dezvoltat un SMR, un an mai târziu. Reactoarele americane sunt bazate însă pe un alt model, testat mult mai mult timp și certificat de Comisia de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite.

Pe de altă parte, energia produsă într-un SMR este scumpă. Potrivit estimărilor NuScale, s-ar putea ajunge la 89 de dolari/MWh – compania vorbea inițial de 58 de dolari/MWh. Ca termen de comparație, o centrala nucleară ”tradițională”, precum cea de la Cernavodă, poate produce energie cu un cost de circa 35 de dolari/MWh.

Sursa foto: NuScale Power

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri