Bugetul Primăriei municipiul București a fost adoptat, conform declarațiilor realizate de Nicușor Dan, primarul Capitalei. Edilul nu a dorit să precizeze suma exactă a bugetului aprobat pentru 2024.

„Bugetul e mare însă ce este important este că sunt cei 5,5 miliarde de lei care vin din impzitele și taxele bucureștenilor, se mai adaugă și alte sume care sunt fondurile europene și mai sunt apoi și fonduri care vin de la stat și care doar trec pe la noi cum sunt salariile medicilor”, a spus Nicușor Dan, în direct la Digi24.

Proiectul de buget al Capitalei pentru anul 2024 a fost aprobat în şedinţa de vineri a Consiliului General, în unanimitate, cu 51 de voturi "pentru", potrivit Agerpres.

La proiectul iniţial au fost aduse două amendamente, unul susţinut de primarul general şi unul propus de grupurile PSD şi PNL.

Consilierii municipali PSD şi PNL au susţinut alocarea suplimentară a sumei de 240 milioane de lei pentru subvenţia la termoficare, a 200 de milioane de lei pentru subvenţia la transportul public, precum şi a 150 de milioane de lei pentru plata parţială a restanţelor la sprijinul pentru persoanele adulte cu dizabilităţi. Totodată, ei au susţinut alocarea a 25 de milioane de lei pentru proiectul Banca de alimente, a 25 de milioane de lei pentru deblocarea blocului social din Prelungirea Ghencea şi a unor sume pentru proiectul Penetraţie Ciurel - Autostrada A1 - Pod Ciurel.

Prin amendamentul PSD şi PNL, bugetul Proedus se va diminua cu 25 de milioane de lei, al ARCUB cu 17 milioane lei, al ALPAB cu 20 de milioane de lei, al Creart cu 13 milioane lei. Se mai diminuează cu 30 de milioane de lei banii destinaţi Administraţiei Străzilor, dintre care 14,5 milioane de la obiectivul "Indicatoare rutiere trecere de pietoni echipate cu lămpi cu leduri alimentate de panouri fotovoltaice inclusiv stâlpi". Se mai taie 20 de milioane de lei şi de la Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

De asemenea, bugetul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială va fi majorat cu 200 de milioane de lei. În buget este inclus şi un împrumut de 258 de milioane de lei, pe care PMB urmează să îl contracteze.

Consilierii generali ai Capitalei s-au întrunit în şedinţă vineri, de la ora 10.00, pentru a dezbate bugetul Municipiului Bucureşti pe anul 2024. Şedinţa extraordinară a fost convocată de către grupurile consilierilor generali PNL şi PSD. Proiectul de buget a fost respins în trei şedinţe anterioare, însă, conform declaraţiilor făcute de către liderii PSD şi PNL, acesta ar urma să fie aprobat.

"În acea şedinţă de vineri, care are un singur punct pe ordinea de zi, votarea bugetului municipiului Bucureşti, vom veni cu un amendament comun. La momentul adoptării amendamentului vom adopta şi bugetul ", a declarat anterior Bujduveanu.

De asemenea, preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a precizat că în CGMB s-a constituit o nouă majoritate care va vota bugetul în şedinţa de vineri.

"Am găsit împreună soluţiile şi vom colabora pentru a reda oraşul bucureştenilor. Pentru ca marile proiecte ale oraşului să prindă contur este nevoie şi de o bună colaborare cu Guvernul şi Parlamentul. Primul pas pentru această nouă alianţă şi la nivel de Bucureşti este votarea bugetului Capitalei, în şedinţa de mâine a CGMB, cu amendamentele consilierilor municipali ai PSD şi PNL, care au şi convocat şedinţa, fiind constituiţi într-o nouă majoritate", a scris Firea, pe Facebook.

La rândul său, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, declara miercuri că bugetul Municipiului Bucureşti urmează să fie adoptat pe 22 martie şi că în felul acesta vor putea fi achitate facturile întârziate pentru spitale, administrarea străzilor sau furnizori. El a mai precizat că nu vor fi diminuaţi banii alocaţi pentru investiţii prin amendamentul susţinut de PSD şi PNL. În acest sens, a precizat că Municipalitatea urmează să mai primească 700 de milioane de lei din fonduri europene, bani care nu figurează în prezent în proiectul de buget.

Nicuşor Dan a reiterat că, în calitate de primar general, a propus un proiect de buget pentru anul 2024 care este "foarte asemănător" cu cele din anii 2021, 2022 şi 2023. El a remarcat că proiectele anterioare au fost adoptate, în timp ce bugetul din 2024 "a stat mai bine de o lună de zile". Primarul a opinat că, în mod "foarte probabil", acest lucru are o legătură cu campania electorală.

"În proiectul de amendament despre care am discutat, nu se ating zone vitale din funcţionarea Primăriei. (...) Pe de altă parte, în aceste zile, din 8 martie până în prezent, timp de aproape două săptămâni, am avut dificultăţi, pentru că 95% din sursa noastră de finanţare sunt aceşti bani, din impozite care vin de la stat. Există o lege care spune că nu putem să îi luăm până nu avem buget şi tranşa pe care noi trebuia să o primim pe 8 martie, de 350 de milioane de lei, nu am primit-o. Şi atunci, au fost telefoane la bănci, care aşteptau să le plătim rate; artificii, ca să putem să plătim salarii; amânări de facturi pentru oameni care fac lucrări pentru noi... deci a fost complicat. Aceste două săptămâni au fost complicate", a spus Nicuşor Dan.

Sursa foto: pmb.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri