Participarea femeilor în structurile de conducere a crescut spectaculos, atât în sectorul public, cât şi în cel privat, de la 34% în 2002, la 48% în 2021, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, scrie Agerpres.

"Participarea femeilor în structurile de conducere (membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei, conducători şi funcţionari superiori) a crescut spectaculos, atât în sectorul public, cât şi în cel privat: 34% în 2002, 40% în 2011, 48% în 2021. În prezent, ponderea femeilor în categoria structurilor de conducere o depăşeşte pe cea din totalul populaţiei ocupate. Mai mult decât atât, proporţia persoanelor cu funcţii de conducere este mai mare în rândul femeilor ocupate decât în rândul bărbaţilor (3,14% dintre femeile ocupate sunt în structurile de conducere, în timp ce în rândul bărbaţilor procentajul celor cu funcţii de conducere este de 2,89%)", precizează realizatorii Infograficului, într-un comunicat.

De asemenea, femeile sunt majoritare, şi ponderea lor este în creştere, în categoria specialiştilor din diverse domenii de activitate: dacă în 2002 femeile reprezentau 51% dintre specialişti, în 2021 procentajul a ajuns la 60%.

Infografic al participării femeilor în economia autohtonă în ultimii 20 ani. Sursă: Friedrich-Ebert-Stiftung România

Pe de altă parte, ponderea femeilor este mică şi tinde să scadă în rândul lucrătorilor din agricultură şi al muncitorilor necalificaţi. Astfel, dacă în 2002, 44% dintre lucrătorii calificaţi în agricultură erau femei, în 2021 ponderea acestora a scăzut la 36%. În ceea ce priveşte ponderea femeilor în rândul muncitorilor necalificaţi, aceasta s-a redus de la 44% în 2002 la 41% în 2021.

Cu toate acestea, rata ocupării femeilor pe piaţa muncii (59,1% din totalul populaţiei ocupate) este mult mai mică decât a bărbaţilor (77,7%) şi decât media ratei de ocupare a femeilor în UE (de 69,3% în 2022). România are printre cele mai mare diferenţe între sexe în privinţa ratei de ocupare, subliniază sursa citată.

Conform definiţiei internaţionale (BIM), populaţia ocupată cuprinde toate persoanele care desfăşoară o activitate economică sau socială, în scopul obţinerii unor venituri sub formă de salariu, plată în natură sau alte beneficii: salariaţi, patroni, lucrători pe cont propriu, lucrători familiali. La recensământul populaţiei şi locuinţelor din 2021, totalul populaţiei ocupate din România era de 7.689.000 de persoane, în scădere cu 819.000 faţă de cea înregistrată la recensământul din 2011.

În intervalul dintre ultimele trei recensăminte ale populaţiei (2002, 2011, 2021), structura pe genuri a populaţiei ocupate a suferit transformări semnificative, în condiţiile în care ponderea femeilor în totalul acesteia a rămas relativ constantă, înregistrând o uşoară tendinţă de creştere, de la 44% la 46%, arată realizatorii Infograficului.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri