Știai că unele dintre cele mai periculoase deșeuri sunt cele electrice? Potrivit unui studiu UNITAR în România rata de reciclare a deșeurilor electrice de mici dimensiuni a ajuns la 9%, însă numărul deșeurilor la nivel global continuă să crească.

Procesul de valorificare a materialelor nu este deloc greu, însă există o lipsă acută de informare în rândul publicului. De asemenea, majoritatea românilor aleg să depoziteze în casă dispozitivele scoase din uz.

Becurile și alte surse de iluminat intră în categoria echipamentelor gestionate necorespunzător. Există multe puncte de reciclare electronice, dar și sfaturi esențiale pentru un management corect al sistemelor de iluminat defecte. Pe toate le poți descoperi în rândurile de mai jos.

Ce tipuri de becuri se reciclează?

Înainte de a te gândi la felul în care poți contribui la conservarea resurselor naturale, e indicat să ai o privire de ansamblu asupra reciclării. În primul rând, e bine să știi care sunt echipamentele pe care le poți duce în punctele de colectare.

Becurile economice sunt din ce în ce mai folosite, tocmai pentru că facilitează reducerea costurilor de întreținere și sunt ușor de instalat. În ciuda avantajelor pe care le prezintă, în conținutul lor se află cantități semnificative de mercur. Se știe deja că mercurul este nociv atât pentru natură, cât și pentru sănătatea organismului uman. Depozitat în locuri nepermise poate ajunge în pânza freatică sau poate duce la apariția unor afecțiuni grave.

La fel de populare sunt becurile LED. Sunt mult mai sofisticate și asigură un spectru luminos mult mai avansat comparativ cu variantele standard. Însă, eficiența nu reduce impactul asupra naturii. În funcție de modelul ales, LED-ul poate integra arsenic și plumb, așadar trebuie gestionat conform reglementărilor indicate de autorități.

Există și alte sisteme de iluminat pe care nu ar trebui să le arunci pur și simplu la gunoi, printre care se numără:

• Instalații luminoase,
• Becuri cu neon,
• Becuri cu descărcare de intensitate mare.

Ce becuri nu se reciclează?

Becurile clasice, cu filament, nu se reciclează pentru că nu conțin substanțe periculoase sau materiale care pot fi refolosite. Dacă încă ai prin casă variante incandescente le poți arunca pur și simplu la gunoi, în coșul pentru deșeuri menajere.

Totuși, chiar și într-un asemenea caz trebuie să ai grijă la etapele aferente depozitării.

Cum și unde putem recicla corect un bec sau orice alt tip de sursă de iluminat?

Așa cum ai aflat în rândurile de mai sus, reciclarea nu este un moft, ci o acțiune indispensabilă unui viitor mai bun pentru generațiile următoare. Așadar, de fiecare dată când te gândești că poți păstra obiectele vechi în casă, nu uita să ai în vedere efectele pe termen lung. Becurile și sursele de iluminat trebuie gestionate cu responsabilitate. Totuși, unde și cum poți întreprinde acțiunile? Iată câteva sfaturi de care să ții cont:

• Ambalează becurile cu grijă pentru a evita spargerea lor în timpul transportului.
• Vezi care este cel mai apropiat punct de colectare - asociația ENVIRON are peste 4600 de puncte la nivel național.
• Există inclusiv magazine care au zone de reciclare becuri.
• Verifică instrucțiunile centrului de colectare pentru a te asigura că acceptă tipul de bec pe care dorești să îl reciclezi.

Pentru echipamentele de mari dimensiuni cum ar fi frigiderul sau mașina de spălat, cel mai bine ar fi să apelezi la servicii de preluare electronice vechi. Există firme specializate, care se ocupă de aceste lucruri.

Integritatea mediului înconjurător depinde în mod direct de alegerile pe care le faci.
Gândește pe termen lung și apelează la servicii de colectare!

Sursa foto: Freepik

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri