General Electric (GE) a anunțat completarea procesului de scindare a operațiunilor sale principale în trei companii separate, după ce afacerile din domeniul aerospațial și din energie au fost listate pe Bursa de la New York. Încă din urmă cu un an de zile, ramura GE specializată pe sănătate era prezentă pe Nasdaq, relatează Reuters.

Această reorganizare face parte din planul CEO-ului Larry Culp de a crește profitabilitatea gigantului multinațional care a fost lovit, în ultimele decenii, de mai multe crize. În urma recesiunii din 2008, care a împins cea mai profitabilă ramură a afacerii, GE Capital, la un pas de faliment, conglomeratul a tot căutat metode pentru a-și reveni.

Noul plan de afaceri a fost anunțat în 2021, luând prin surprindere pe specialiștii care vorbeau despre „finalul unei epoci”, în contextul în care chiar și guvernul american a considerat că nu poate lăsa divizia GE Capital să se prăbușească după criza din urmă cu 16 ani. Dar problemele au scos compania din grupul select aflat sub umbrela indexului Dow (Dow Jones Industrial Average) în 2018.

Culp, care a preluat funcția de CEO în același an, și-a tăiat masiv din dividende pentru a da un exemplu în efortul de a economisi bani, iar primele discuții despre scindare au apărut în prima parte a lui 2021. În prezent, GE Aerospace, compania pe care o conduce după dezlipire același Culp, este evaluată la 100 de miliarde de dolari, aceasta fiind divizia considerată cea mai bănoasă după criza din 2008.

GE Aerospace produce, printre altele, motoarele pentru avioane Airbus și Boeing, și a prognozat un profit operațional de 10 miliarde de dolari în 2028. Astfel, se țintește o plată inițială a dividendelor la 30% din venitul net. GE Aerospace este listată cu inițialele „GE”, în timp ce GE Vernova va tranzacționa ca „GEV”, arată aceeași sursă.

Sursa foto: OleksSH / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri