Executivul, la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a aprobat Memorandumul privind încheierea unui Acord cu Ungaria, în vederea deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei între localitățile Beba Veche – Kübekháza.

Memorandumul vine în urma demersurilor inițiate de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, pe baza propunerii formulate de către Consiliul Județean Timiș, care a promovat inițiativa deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei cu Ungaria, între localitățile Beba Veche – Kübekháza.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR SA), urmează să asigure construcția infrastructurii și furnizarea dotărilor și utilităților necesare funcționării punctului de trecere a frontierei.

În conformitate cu prevederile Convenţiei dintre România şi Republica Ungară privind controlul traficului rutier şi feroviar, semnată la Bucureşti la 27 aprilie 2004, ratificată prin Legea nr. 191/2005, Guvernele statelor semnatare reglementează prin acorduri separate înfiinţarea sau desființarea de noi puncte de trecere a frontierei, orarul de funcţionare, caracterul traficului şi modificarea acestuia.

Acordul urmează să prevadă înființarea punctului de trecere de la Beba Veche - Kübekháza și să reglementeze regimul de funcționare. În motivarea urgenței acestui demers, Consiliul Județean Timiș a precizat că prin înființarea noului punct de trecere a frontierei se asigură mobilitatea transfrontalieră pentru locuitorii din județul Timiș.

Inițiativa a fost convenită, de principiu, în cadrul contactelor cu partea ungară. Astfel, în cadrul unei reuniuni la nivel de experți, desfășurată la Szeged, la 24 august 2023, a fost identificată în comun o variantă optimă de amplasare a infrastructurii punctului, în urma evaluării aspectelor privind fezabilitatea tehnică, controlul de frontieră, eficacitatea economică și condițiile locale.

Această variantă implică și modernizarea drumului județean DJ 682 pe o secțiune de aproximativ 24 km și realizarea unui nou punct de trecere a frontierei de stat în zona de graniță.

În contextul întâlnirii dintre ministrul român al Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, și ministrul ungar al Afacerilor Externe și comerțului exterior, Péter Szijjártó, care a avut loc la Timișoara, la 1 septembrie 2023, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere prin care era consemnată intenția părților de a deschide acest punct.

Sursa foto: Poliția de Frontiera

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri