Grupul petrolier ungar Mol a inaugurat un combinat petrochimic în valoare de 1,3 miliarde de dolari, pe care l-a descris drept o investiţie pe termen lung care va putea să treacă de o piaţă nefavorabilă în prima fază, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Combinatul amplasat în oraşul Tiszaujvaros din estul Ungariei este o componentă importantă în planurile Mol de a face tranziţia dinspre rafinarea de petrol spre produse petrochimice. Chiar dacă sectorul petrochimiei se confruntă în prezent cu o perioadă de marje de profit reduse, în contextul stagnării economiilor şi preţurilor mari la energie, Mol susţine că proiectul îşi va dovedi valoarea pe măsură ce economia mondială îşi revine.

"Contextul actual nu este unul benefic pentru deschiderea combinatului, încetinirea economiei nu este de ajutor. Însă este o investiţie pe termen lung", a declarat Peter Csaszar, vicepreşedinte pentru produse petrochimice la Mol.

Această facilitate urmează să producă în fiecare an 200.000 de tone de materie primă utilizată la fabricarea spumei poliuretanice flexibile şi a celei rigide dar şi a produselor de îngrijire personală. De asemenea, combinatul va produce 70.000 de tone de propilenglicol.

"Situaţia actuală a ciclului economic este practic irelevantă. Combinatul nu este construit pentru a funcţiona timp de cinci ani ci pentru câteva decenii", a declarat şi Krisztian Pulay, vicepreşedinte pentru producţie şi dezvoltare downstream la Mol.

Printre pieţele cheie pentru spuma poliuretanică se numără Polonia, Turcia şi Ungaria, care oferă marje de profit mici dar sunt zone cu volume mari de vânzări. În plus, există cerere pentru produse din spuma poliuretanică rigidă în Vestul Europei. După ce noul combinat va ajunge la capacitate maximă de producţie, Mol estimează că va fi a cincea mare facilitate de acest tip de pe piaţa europeană, estimată la 1,6 milioane tone pe an.

"Pe ansamblu, sectorul petrochimiei este în criză, marjele sunt reduse şi nu ne aşteptăm ca situaţia să se schimbe prea curând. Cu toate acestea, propilenglicolul este un produs cu o calitate mai mare şi este bine că Mol începe producţia şi generează numerar, având în vedere cheltuielile de capital de până acum", a apreciat Jonathan Lamb, analist la Wood & Co. Financial Services.

Sursa foto: Adriana Iacob / Shutterstock.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri