Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat la Realitatea TV, ca va crea un fond de dezvoltare Romania-Moldova, care sa investeasca in dezvoltarea companiilor, astfel incat Romania sa devina lider regional pentru piata balcanica.

"Am de gand sa creez un fond, fondul de dezvoltare Romania-Moldova, care sa investeasca in dezvoltarea companiilor pe plan regional. Cred in vocatia Romaniei de a deveni lider regional si am in vedere o piata de 50 de milioane de oameni din Balcani", a explicat presedintele-director general al Rompetrol.

Potrivit acestuia, valoarea fondului va fi de cateva milioane de dolari.

Intrebat daca are in vedere realizarea de parteneriate pentru crearea acestui fond, Patriciu a spus ca "probabil va fi creat impreuna cu alti parteneri".

De asemenea, omul de afaceri a explicat ca tranzactia incheiata, luni, cu KazMunaiGaz din Kazahstan, potrivit careia compania kazaha a preluat 75% din actiunile The Rompetrol Group NV, "asigura independenta energetica a Romaniei care nu isi poate asigura propria productie".

In opinia lui Patriciu, "aceasta afacere creeaza un Nabucco pentru titei, ceea ce demonstreaza ca Marea Neagra nu este un lac rusesc, asa cum spunea cineva, mai neinformat".

Compania KazMunaiGaz din Kazahstan a semnat cu Rompetrol Holding Olanda un contract de preluare pentru 75% din actiunile companiei The Romeptrol Group NV, a carei valoare de piata a fost calculata la 3,616 miliarde dolari.

Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 7,27 miliarde dolari si un profit operational (EBITDA) de 270 milioane dolari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si