De asemenea, si furnizorul echipamentului de baza, Bluewater Energy Services BV este tot o companie olandeza, potrivit comunicatului Rompetrol.

Proiectul a fost demarat in iunie 2006 si se va incheia in toamna acestui an.

“Am finalizat proiectul tehnic, urmand ca primele echipamente sa fie furnizate in luna aprilie. Au fost obtinute, de asemenea, toate autorizatiile pentru inceperea investitiei, si au fost elaborate studiile geotehnice si geofizice referitoare la zona de amplasare a conductei, atat pe mare cat si pe uscat, studii bazate pe un volum mare de cercetari ale companiei Midia Marine Terminal. Am analizat minutios toate datele de mediu disponibile, referitoare la regimurile vanturilor, valurilor, temperaturii apei si cutremurelor. Pot spune ca proiectul beneficiaza de cel mai complet studiu de mediu si de cei mai buni profesionisti in domeniu”, a afirmat directorul general al companiei Midia Marine Terminal, Tudorel Dumitrascu.

Terminalul marin plutitor pentru descarcarea titeiului este situat la 8,7 kilometri in largul Marii Negre, in zona rafinariei Petromidia. Terminalul poate primi nave petroliere de pana la 160.000 DWT, din clasa Suezmax, capacitatea maxima de transfer urmand sa fie de 14 milioane de tone de titei pe an. In momentul finalizarii proiectului, navele vor putea sa descarce titei folosind un sistem plutitor de acostare conectat la o conducta submarina si de uscat, ce va face legatura cu parcul de rezervoare de titei al rafinariei Petromidia.

Citeste si:

Fata de traseul prin Portul Constanta, acest proiect scurteaza cu aproximativ 33 de kilometri drumul de acces al titeiului pe conducta dintre petrolier si rafinarie, realizand in acelasi timp importante reduceri de cost, de cel putin 4-5 USD/tona. Ţiteiul va fi pompat prin conductele terminalului marin cu un debit de 7000 de metri cubi pe ora. Acest proiect va permite Grupului Rompetrol sa devina o componenta semnificativa a lantului logistic de aprovizionare cu titei, care se va intinde de la Marea Caspica pana la instalatiile de la Petromidia, putand asigura un flux de titei semnificativ, atat pentru piata romaneasca, cat si pentru cea a Europei Centrale, potrivit datelor Rompetrol.

Van Oord Offshore BV este un contractor de constructii maritime recunoscut pe plan international cu activitate in proiecte de dragare si constructii maritime in lume. Compania dezvolta proiecte de orice marime si complexitate, oriunde in lume. Cifra de afaceri a companiei a fost de 1.652 milioane euro in 2007, iar profitul net de 164 millioane Euro, cu 85% mai mare decat in 2006 cand a inregistrat 89 milioane euro.

Grupul Rompetrol este o companie multinationala petroliera ce are sediul in Olanda si operatiuni si active in Franta, Romania, Spania si Europa de Sud-Est. Principalele activitati ale grupului sunt in domeniile rafinare si marketing/vanzare de produse petroliere, cu interese adiacente in explorare, productie si alte servicii pentru industria petroliera. Grupul are peste 9.000 de angajati in 13 tari si estimeaza o cifra de afaceri de peste 10 miliarde dolari in 2008.