Potrivit estimarilor exprimate in luna iulie 2005 de managerii societatilor comerciale, Institutul National de Statistica a anuntat ca activitatea din industrie, constructii, comertul cu amanuntul si servicii va inregistra, in perioada iulie-septembrie, o crestere in raport cu cele trei luni anterioare.

Rezultatele anchetei evidentiaza faptul ca in perioada de referinta volumul productiei din industria prelucratoare va avea in continuare o tendinta de crestere, la fel ca volumul de contracte si comenzi. Trendul estimat pentru exportul de produse finite va fi in continuare pozitiv, desi de mai mica intensitate fata de prognoza trimestrului anterior.

Repondentii apreciaza, de asemenea, o usoara tendinta de crestere a competitivitatii produselor romanesti, atat pe piata Uniunii Europene, cat si pe celelalte piete externe. Numarul de salariati se estimeaza ca va avea o tendinta de scadere, care se manifesta in special la intreprinderile mari, cu 500 salariati si peste. Preturile produselor industriale vor creste in perioada urmatoare, cu o intensitate mai mare fata de estimarile din luna iunie 2005.

Conform estimarilor din luna iulie 2005, in sectorul de constructii se va inregistra si in urmatoarele trei luni o tendinta de crestere a volumului productiei, corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi. Referitor la numarul de salariati, se preconizeaza mentinerea tendintei ascendente, atat pe total activitate cat si pe grupe de marime a intreprinderilor (la intreprinderile mari cresterea va fi peste aceasta medie). Preturile lucrarilor de constructii vor creste aproximativ cu aceeasi intensitate prognozata in luna precedenta.
Managerii intreprinderilor estimeaza pentru cele trei luni mentionate, pe total activitate, cresterea vanzarilor de marfuri. Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica va inregistra o crestere in aceasta perioada a anului, fapt ce se coreleaza si cu prognoza referitoare la volumul desfacerilor de marfuri.

Nivelul stocurilor de marfuri este optim pentru desfasurarea normala a activitatii de comert cu amanuntul, in acest sezon. Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o tendinta de stabilitate a numarului de salariati din sector. Preturile de vanzare cu amanuntul vor creste in urmatoarele trei luni, dar ritmul de crestere nu va fi mai accelerat ca pana acum.

Managerii din sectorul de servicii estimeaza mentinerea tendintei pozitive, pe total activitate, a cererii de servicii pentru perioada analizata. Situatia economica din sectorul de servicii a inregistrat o crestere in ultimele trei luni, iar cei intervievati din acest domeniu au prognozat pentru urmatoarele trei luni o tendinta de stabilitate a numarului de salariati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri