"Sperantele mele sunt sa promovam o lege prin care sa obtinem finantare guvernamentala pentru aeroport, in patru etape. In cazul in care nu vom reusi acest lucru, ne gandim sa acceptam propunerea firmei chineze, care vrea sa realizeze integral sau partial obiectivul. Proiectul pentru reabilitarea aeroportului prevede o investitie de peste 200 milioane de euro, conform studiului de fezabilitate", a spus, in conferinta de presa, seful CJ Iasi, Constantin Simirad, citat de NewsIn.

Acesta a adaugat ca, deocamdata, a convocat pentru ziua de vineri o intalnire cu toti candidatii la alegerile parlamentare din judetul Iasi, in incercarea de a obtine sprijinul acestora pentru asigurarea unei finantari guvernamentale a proiectului.

"Am primit si astazi (joi, n.r.) o adresa de la Ambasada Chinei in Romania privind intentia firmei chineze de a investi. Deocamdata, vedem ce putem face in plan legislativ", a mai spus Simirad.

La inceputul anului 2008, o delegatie chineza, formata din oameni de afaceri si oficiali ai provinciei Jilin, au vizitat Iasul si au discutat cu autoritatile iesene despre potentialul de dezvoltare a capitalei Moldovei si posibile parteneriate privind dezvoltarea unor proiecte de investitii.

Citeste si:

La vremea respectiva, chinezii s-au declarat interesati in special de infrastructura de transport si industria farmaceutica.

Harbour Engineering Company Ltd. este o divizie a grupului de firme CCCC, infiintata in 2005 dupa fuziunea intre China Harbour Engineering Company Group si China Road and Bridge Corporation.

Compania este detinuta de statul chinez si a avut, in 2007, potrivit site-ului oficial, contracte internationale in valoare totala de doua miliarde de dolari. Harbour Engineering activeaza in peste 20 de tari din toata lumea.