Comerciantii cu o cifra de afaceri mai mare de 100.000 de euro pe an sunt obligati, potrivit legii, sa accepte plati prin intermediul cardurilor de debit sau de credit. Cum obligatia dateaza de mai bine de doi ani (1 iulie 2003), clientul destul de naiv sa creada ca ea se si respecta poate ramane cu impresia ca lanturi mari de benzinarii precum Petrom sau Lukoil nu vand, in medie, mai mult de sase plinuri de benzina pe zi in toata tara, iar in retelele Selgros sau Metro vanzarile medii zilnice de abia se apropie de zece milioane de lei pe zi. Plata cu orice card de debit sau de credit nu poate fi facuta nici in prezent la toate punctele de vanzare ale acestor companii, desi o cifra anuala de afaceri de 100.000 de euro poate fi realizata chiar de un magazin mai mare de cartier.

Potrivit directiei de comunicare a Petrom, din cele aproximativ 600 de statii ale companiei, doar 170 de benzinarii (mai putin de 30%) accepta plata prin carduri bancare. Cifra de afaceri a companiei a depasit anul trecut 86.878 miliarde de lei, iar veniturile din distributie s-au situat peste 26.000 miliarde de lei. Introducerea acestui sistem de plata in toate statiile este unul dintre proiectele diviziei de marketing, insa compania nu precizeaza care este termenul de finalizare. Pentru flotele de vehicule, Petrom a lansat serviciul electronic PetromCard, insa acesta reprezinta o forma imbunatatita de gestionare a achizitiilor de carburanti, fara a fi insa un card de debit sau de credit propriu-zis.

Plata prin card nu este posibila nici in toate benzinariile Lukoil, cel de-al doilea competitor pe piata distributiei de carburanti, astfel incat nici un sofer nu se mai mira daca la aproape toti ceilalti mici benzinari particulari (cateva mii in toata tara) cardul intins vanzatorului nu obtine decat o ridicare din umeri. Exceptie remarcabila fac lanturile benzinariilor Rompetrol, Shell, Mol, OMV sau AGIP, unde se poate plati cu orice card.

Cumparatorul care vrea sa plateasca altfel decat in numerar se va lovi de refuzul vanzatorului si in supermarketurile Selgros. La Metro va fi ceva mai norocos doar posesorul unui card emis de Banca tiriac. Daca alti mari comercianti accepta fara probleme plati electronice (Cora, Carrefour, Gima, Billa sau Mega Image), pentru supermarketurile de cartier, regula ramane, totusi, numerarul. Obligatia legala de a accepta la plata cardul nu este respectata nici de companii de stat. Cu exceptia catorva ghisee model in Bucuresti si in marile orase, biletele de tren nu pot fi cumparate decat platind cash. Tot doar in cateva unitati model pot fi platite prin card si servicii de utilitate publica (energie electrica si termica, gaze naturale, salubritate, apa-canal), precum si impozitele sau taxele. Pentru acestea, insa, obligativitatea acceptarii platilor electronice, instituita initial printr-o ordonanta de urgenta (nr. 193/2002) care prevedea si sanctiuni de nerespectare, s-a transformat intr-o recomandare ce poate fi respectata optional. Legea care a aprobat, cu modificari, ordonanta respectiva a stabilit ca furnizorii de utilitati si unitatile publice care incaseaza taxe si impozite pot accepta incasari si prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit. Acelasi act normativ a stabilit si cifra de afaceri de 100.000 de euro peste care comerciantii sunt obligati sa accepte carduri, prelungind termenul limita de la 1 februarie 2003 la 1 iulie 2003, dar abrogand articolul care stabilea sanctiunile de nerespectare. Aceasta ciudata optiune a legiuitorului permite si acum marilor comercianti sa incalce legea fara teama unei amenzi.

Cu si fara card la supermarket in Bucuresti

Nu accepta carduri: Selgros, Metro (doar emise de Banca tiriac), Unic (Bd. Balcescu), White Jaguar (Piata Iancului si Calea Grivitei), D&X (Splaiul Unirii si stefan Burileanu), Family Company (Ion Mihalache si Iuliu Maniu), Mitt 94 (Caminului), Nadaem Com 2000 (Militari), Boucher Impex (Baba Novac), Blue Sky International (Basarabiei), Elydan (Rahovei)

Accepta carduri: Cora, Carrefour, Gima, Billa sau Mega Image, La Fourmi, Spring Trest (Piata Alba Iulia), Sonmez, Nic&Sun, Intermacedonia (Piata Iancului), Rovas 2001 (Bd. Dacia), N&J Company (Decebal), Borland (Grigorescu), Bueno Panduri, Comat Conserv (Tunari), Cris International (Izvorul Rece).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri