ArcelorMittal declanseaza in 2009 un program structurat de reorganizare a activitatii combinatului de la Galati, care vizeaza toate sectoarele - de la aprovizionare pana la protectia muncii - si care are drept scopuri diminuarea pierderilor si cresterii productivitatii.
Programul, aflat la debut, se va derula pana in 2012. In acest interval, combinatul siderurgic de la Galati va trece printr-o serie de transformari, de la aprovizionare si productie pana la protectia muncii si a mediului. Obiectivele declarate ale programului sunt, in principal, reducerea pierderilor si a costurilor, cresterea productivitatii si atingerea nivelului de zero accidente de munca. Reorganizarea activitatii combinatului va fi realizata cu sprijin din partea unor experti din Europa de Vest, au declarat surse apropiate managementului companiei, citate de NewsIn.

Transformarile planificate sa aiba loc in sudul Moldovei sunt justificate doar partial de criza economica mondiala, desi recesiunea a avut efecte vizibile pe piata otelului, iar specialistii prognozeaza evolutii mult mai slabe in urmatoarele luni. O lunga lista de puncte slabe - rezultatul unei evaluari efectuate de companie - i-ar fi determinat pe oficiali de rang inalt ai ArcelorMittal sa afirme ca programul 2009-2012 reprezinta "ultima sansa a combinatului de la Galati de a se salva", potrivit surselor citate.

Pe primul plan se afla utilajele depasite, care implica investitii uriase in retehnologizare, specialistii constatand starea proasta a majoritatii echipamentelor si lipsa excelentei in toate uzinele de pe platforma. La acest capitol pot fi nominalizate si problemele de logistica, identificate in special la furnale si otelarii.

In stransa legatura cu nivelul de echipare, calitatea produselor este, de asemenea, slaba. Concluziile evaluarii arata ca, in 2008, 15,5% din tabla groasa produsa la Galati a fost neconforma (a avut defecte, n.r.), in timp ce in alte combinate nu s-a depasit pragul de 5%, situatia fiind calificata drept "ingrijoratoare" de catre oficialii ArcelorMittal. Raportul mai constata ca, in ultimii cinci ani, unitatea din sudul Moldovei nu a inregistrat progrese, avand "o evolutie plata".

O alta problema o constituie consumurile de gaze si energie, care, desi se mentin in parametri normali pentru un combinat integrat de o asemenea capacitate, sunt ridicate ca si pondere in cheltuielile companiei. Agenda verde se numara, de asemenea, printre punctele slabe, grupul fiind nevoit sa investeasca la Galati cel putin 70 de milioane de euro in protectia mediului pana in 2014, potrivit angajamentelor asumate, au declarat sursele citate.

Nu in ultimul rand, resursa umana reprezinta o problema care nu poate fi neglijata. Rezultatele evaluarii indica deficiente in ceea ce priveste organizarea si motivarea salariatilor. Tot aici sunt nominalizate "probleme uriase" privind securitatea si sanatatea in munca.

In acest context, ArcelorMittal isi propune sa-si imbunatateasca performantele de la Galati axandu-se pe reducerea costurilor inca din etapa aprovizionarii. Astfel, combinatul va incerca sa-si "vindece" dependenta de minele din afara grupului, achizitionand cantitati tot mai mari de minereu si carbune de la subsidiarii ArcelorMittal. Pe minereu, tinta este aprovizionarea in procent de 60% de la minele ArcelorMittal.

In productie, multe dintre capacitatile oprite in debutul crizei nu vor mai fi pornite decat in cazul revigorarii, chiar si temporare, a comenzilor. Cel putin in 2009, vor ramane deschise trei sau patru baterii de cocsificare din sase, doua furnale din cinci, o aglomerare din doua si o otelarie din doua. La laminoare va fi ceva mai multa activitate. Laminorul de Tabla Groasa nr. 2 va functiona non-stop, in timp ce Laminorul de tabla Groasa nr. 1 va fi pornit in functie de comenzi, o prima repornire fiind planificata pentru luna martie. Laminorul de Benzi la Cald, Laminorul de Benzi la Rece si Laminorul de Benzi Zincate vor functiona dupa un program redus, adica acolo unde erau patru ture vor ramane trei, iar acolo unde erau trei vor ramane doua, au aratat surse din interiorul companiei.

In aceste conditii, prognozele pentru perioada 2009-2012 indica o productie anuala maxima de 3 milioane de tone de otel la Galati. Din 2012 pana in 2014, insa, oficialii ArcelorMittal isi propun sa dubleze productia pana la 5-6 milioane de tone pe an, conform surselor citate. Anterior crizei, combinatul din sudul Moldovei raportase o productie de 4,4 milioane de tone de otel lichid in 2007, iar obiectivul pentru 2014 era de 7-8 milioane de tone.

Modificari similare se produc si in agenda companiei privind forta de munca. Inainte de prabusirea cererii din piata otelului, ArcelorMittal Galati intentiona sa ajunga la 10.000-11.000 de salariati pana in 2014. Acum, insa, managementul i-a anuntat pe sindicalisti ca obiectivul este atingerea nivelului de 10.000 de angajati cu doi ani mai devreme, pana in 2012.

De altfel, un numar mare de muncitori va parasi combinatul in acest an, printr-o noua schema de plecari voluntare, deschisa din decembrie pana la finele lunii martie. In jur de 1.850 din totalul de 13.600 de salariati s-au inscris pana acum pe liste, iar 500 dintre ei au primit deja acceptul de a parasi unitatea. Acestia, dar si colegii care li se vor alatura in valurile urmatoare de plecare (in zilele de 1 si 15 ale fiecarei luni, n.r.), incaseaza plati compensatorii de 10.000 pana la 25.000 de lei si 6 pana la 24 de salarii compensatorii, plus alte ajutoare banesti.

Muncitorii care raman in combinat resimt deja efectele crizei economice. Dupa ce au fost fortati sa intre in concediu de odihna timp de zece zile in aceasta perioada, oamenii ar putea indura noi masuri anti-criza: concediu anticipat de zece zile in contul anului 2010, somaj tehnic sau program de lucru de patru zile pe saptamana.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri