Criza inchide portile editiei de primavara a targului de joburi JOBfest

JOBfest, unul dintre cele mai mari targuri de joburi din Capitala, nu se va mai desfasura in aceasta primavara din cauza crizei financiare care a afectat serios planurile de recrutare ale angajatorilor.

“In ianuarie am luat decizia de a nu mai organiza editia din primavara a targului de joburi, in conditiile in care oferta de joburi din partea companiilor a scazut foarte mult in ultima vreme. Ne intrebam daca are sens sa facem un targ la care sa vina doar 30 de companii sau mai putin”, a declarat, pentru Wall-Street, Mihai Manole, Executive Manager la firma de recrutare HR Perform, organizatorul evenimentului.

Firma de recrutare a tinut anul trecut pentru prima oara o editie de primavara a targului, pe 11-12 aprilie, la Cercul Militar National, eveniment la care au luat parte 50 de companii, cu peste 1.000 de joburi in oferta. Evenimentul se adresa cu precadere absolventilor si studentilor.

“Companiile care mai fac angajari in momentul de fata sunt preocupate sa recruteze specialisti si manageri, spre deosebire de anul trecut, cand se cautau foarte multi oameni pentru pozitii de entry level”, spune Manole.

El adauga ca angajatorii care inca mai cauta angajati pentru entry-level recruteaza personal pe baza de aplicatii directe si pe recomandari, deoarece au fost fortati de conditiile actuale sa lucreze cu resurse mai putine, in conditiile in care o companie plateste 1.500-2.000 de euro pentru a fi prezenta la un targ de joburi. Angajatorii care isi doresc sa se bucure de o expunere mai mare la eveniment ajung sa plateasca insa si 10.000 de euro. Iar companiile par sa nu mai dispuna de acesti bani pentru recrutare pe entry level.

“Angajatorii prefera sa isi orienteze resursele financiare catre recrutarea de specialisti si top manageri, in vreme ce pentru entry level se folosesc de resursele interne. In acest context si noi ne vom axa strategia pe plasarea de candidati pe pozitii de management sau pe joburi specializate”, afirma Manole.

Firma de recrutare va continua sa realizeze in continuare editia de toamna a targului de joburi.

Chiar daca JOBfest nu va mai avea loc in aceasta primavara, Bucurestiul nu va ramane fara targuri de joburi. Atat Angajatori de Top, cel mai mare eveniment de pe piata, cat si Banking Jobs, targ destinat exclusiv celor care vor un loc de munca in banking, vor avea loc si in aceasta primavara. Oferta este insa mult mai saraca decat anul trecut.

“La editia din primavara anului trecut au participat 120 de companii, iar pentru evenimentul din aceasta primavara ne-au confirmat doar 70. Speram ca pana la inceperea targului sa avem 100 de companii”, spune Ana Giurca, business development manager la firma de consultanta in resurse umane Catalyst Solutions, care organizeaza de doua ori pe an, primavara si toamna, targul de joburi Angajatori de top. Prima editia din 2009 se va desfasura in perioada 20-21 martie, la Sala Palatului. Angajatorii pun la bataie intre 1.500 si 2.000 de joburi, iar cele mai multe oferte sunt in IT, FMCG, BPO si retail.

“In banking si BPO se cauta in continuare oameni pentru pozitii de entry level, chiar daca mai putin decat anul trecut. In general insa, cele mai mari sanse sa obtina un job le au specialistii cu 1-3 ani de experienta”, subliniaza Giurca. Anul trecut, bankingul era unul dintre cei mai mari angajatori, la editia din primavara lui 2008 a targului, 1.100 de joburi prezentate, dintr-un total de 3.000 fiind din domeniul financiar-contabil si audit si consultanta.

Anul acesta insa, cei mai mari ofertanti sunt British American Tobacco (BAT), Ericsson si Romtelecom, care pun la bataie cateva zeci de joburi, fiecare. Nici Banking Jobs, targ de joburi destinat exclusiv celor care isi doresc o cariera in sectorul financiar-bancar, nu mai prezinta interes pentru institutiile de credit.

“Ar trebui sa fim multumiti daca vom reusi sa adunam cateva sute de oferte de joburi pentru cei interesati. Cred ca nu vor fi prezente mai mult de 11-12 banci, pentru ca cei care inca mai fac angajari nu mai recruteaza masiv, asa cum se intampla pana anul trecut. Vor fi la mare cautare pozitiile specializate, cum ar fi cele de executori bancari”, afirma Cornel Dinu, director general al Multi Media Net, companie organizatoare a targului. Evenimentul se va desfasura in perioada 7-9 mai la Institutul Bancar Roman. Comparativ, editia care a avut loc in aprilie 2008 a avut o oferta de peste 3.000 de joburi.

Criza are si o parte buna pentru piata de recrutare. Candidatii care vaneaza un job de entry level nu vor mai avea pretentii salariale atat de mari. “Cred ca si companiile vor oferi mai putin decat o faceau anul un job de incepator. Situatia este putin diferita in cazul specialistilor, care nu par decisi sa isi schimbe locul de munca decat pentru un salariu cel putin egal cu cel pe care il au la actualul job”, mai spune Giurca.

Inainte de aparitia crizei, anumiti candidati cereau salarii si de 1.000 de euro/lunar pentru un job pe entry level.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri