Unele dintre firmele ale caror proiecte sunt declarate eligibile pentru finantare din fonduri structurale ar putea sa renunte la contractarea efectiva a fondurilor, ca urmare a pierderii cofinantarii sau a altor schimbari de pe piata, a spus directorul general al GEA Strategy & Consulting.
"Intarzierea in evaluare si schimbarea contextul pietei, ca urmare a crizei, care a dus la reducerea lichiditatilor si a comenzilor, modificarea parametrilor financiari, in sensul deteriorarii cursului de schimb, precum si pierderea sprijinului finantarii punte sau a cofinantarii ar putea fi principalele motive pentru care o firma al carei proiect a fost admis sa nu mai doreasca sa contracteze banii", a precizat directorul general al GEA Strategy & Consulting, Dragos Pislaru, potrivit NewsIn.

El a adaugat ca in prezent exista si o problema serioasa in a convinge intreprinzatorii sa semneze contractul, care de altfel este foarte rigid si inegal, din cauza ca autoritatile nu au gandit o strategie prin care beneficiarii sa fie ajutati sa-si implementeze proiectele, atunci cand intampina dificultati, in loc sa fie amendati.

Pentru a preveni asemenea cazuri, directorul general al GEA considera ca trebuie redusa perioada de evaluare - in prezent este de 3-4 luni, chiar mai mare, in functie de complexitatea proiectelor. De asemenea, el sugereaza suplimentarea bugetelor nominale in lei cu sume care sa permita ajustarea efectelor de devalorizare a monedei nationale in fata euro, precum si folosirea CEC si Eximbank ca solutie in cazurile in care bancile comerciale private si-ar retrage sprijinul pentru cofinantare.

"Sectorul privat a generat anul trecut un numar mare de proiecte, chiar daca sumele alocate pentru companii nu sunt asa de mari, precum cele alocate sectorului public. Firmele beneficiaza, pentru perioada 2007-2013, de 1,2 miliarde euro pentru investitii in productie si de 1,3 miliarde euro pentru training-ul angajatilor", a explicat Pislaru.

Potrivit datelor lui Pislaru, la categoria intreprinderi mari - investitii productive (unde alocarea maxima este de 5 milioane euro) au fost depuse 123 proiecte, solicitand 977 milioane lei, de 4,5 ori mai mult decat bugetul total de 215 milioane lei, la categoria IMM mijlocii - investitii productive (intre 920.000 euro si 5,56 milioane euro) au fost depuse 572 proiecte, pentru 622 milioane euro, de 20 ori mai mult decat bugetul pe 2008, la categoria IMM mici - investitii productive (sub 920.000 euro) au fost 676 proiecte depuse de 622 milioane euro, de 20 ori mai mult decat bugetul pe 2008.

Pentru participarea IMM-urilor la targuri si expozitii au fost depuse 26 de proiecte, pentru programe de conformare cu standardele de calitate si mediu au fost 89 proiecte, pentru consultanta IMM - 106 proiecte depuse, pentru Cercetare-Dezvoltare - 31 proiecte depuse, pentru Tehnologia Informatiei - 68 proiecte depuse, pentru Energie - 52 proiecte depuse, pentru turism - 88 proiecte depuse.

In plus, in noiembrie 2008, microintreprinderile au depus 777 proiecte pentru ajutoare de minimis.

Jumatate din proiectele depuse au fost respinse din cauza pregatirii inadecvate a dosarelor, cauzata si de documentatie greoaie si stufoasa, comunicarea slaba cu beneficiarii potentiali, cu cei care au depus proiecte si cu firmele de consultanta, precum si transparenta relativ scazuta in ce priveste procedura de evaluare, care creeaza suspiciuni.

Premierul Emil Boc a anuntat ca isi propune sa transforme anul 2009 in "anul absorbtiei fondurilor europene", apreciind ca Romania are "sansa istorica" de a beneficia de sume importante de bani din fonduri europene pentru modernizare. Seful Guvernului a spus ca fondurile europene vor putea fi accesate doar printr-un "efort de management" si prin eliminarea "piedicilor birocratice" si ca in acest sens a fost infiintat un comitet interministerial care se va ocupa cu gestionarea absorbtiei fondurilor europene.

Boc a mai precizat ca, din 22 decembrie 2008, au fost aprobate 311 proiecte pe fonduri europene, in valoare de 1,3 miliarde lei si au fost semnate 111 contracte de finantare, in valoare de 613 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri