Piata de fuziuni si achizitii (M&A) este blocata, iar specialistii casei de avocatura Wolf Theiss Romania, unul dintre cei mai activi jucatori straini de pe piata locala, si-au orientat activitatea de consultanta catre proiecte de restructurare si de infrastructura.
"Pur si simplu nu mai sunt deal-uri. Restructurarea devine sectorul cel mai important pentru noi, alaturi de infrastructura si energia alternativa", a declarat Gabriel Klarsfeld (foto), partener pe M&A la Wolf Theiss.

Gabriel Klarsfeld, fostul coordonator al departamentului corporate al biroului din Bucuresti al firmei britanice Linklaters, afirma ca a ramas socat de starea pietei locale de fuziuni si achizitii la inceputul acestui an. “Imediat dupa Sarbatorile din iarna, am ramas surprinsi cum deal-urile au inghetat. In piata sunt fonduri de investitii care au bani, insa considera ca firmele tinta nu sunt inca destul de disperate”, spune Klarsfeld.

In opinia sa, orice perioada de criza reprezinta si oportunitati, astfel incat se asteapta ca in acest context, guvernele sa acorde o mare atentie infrastructurii, un domeniu ce poate atrage fonduri europene.

Astfel, casa de avocatura isi va orienta activitatea catre proiecte de restructurare si de infrastructura, dar si pe zona de arbitraj si litigii, care a inregistrat un avans in primele trei luni din 2009. “Criza determina un flux mai mare de lucru in anumite domenii cu potential”, spune avocatii Wolf Theiss.

Casa de avocatura Wolf Theiss a consiliat in 2008 tranzactii cu o valoare ce depaseste 1 miliard de euro, biroul din Romania situandu-se pe locul doi in cadrul grupului, ca cifra de afaceri, dupa biroul din Viena.

Compania a inregistrat in 2008 o crestere de 15% a cifrei de afaceri, pe fondul dezvoltarii portofoliului de clienti precum si a valorii tranzactiilor incheiate anul trecut. In primul trimestru din 2009, Wolf Theiss a raportat un avans de 5% al cifrei de afaceri fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru 2009, casa de avocatura mizeaza pe mentinerea cifrei de afaceri la nivelul de anul tracut, fara a preciza insa valoarea acesteia.

In 2007, Wolf Theiss Romania a fost implicata in tranzactia prin care compania kazaha KazMunaiGas a cumparat 75% din actiunile Rompetrol (grup evaluat atunci la 3,6 mld. dolari).

Wolf Theiss a consiliat anul trecut compania nationala de cai ferate din Germania, Deutsche Bahn, in preluarea, prin intermediul filialei sale DB Schenker, a companiei Romtrans.

Specialistii casei de avocatura Wolf Theiss se declara optimisti in ceea ce priveste sectorul imobiliar, chiar daca in prezent piata este blocata, dupa greselile mari facute in perioada de boom economic.

Avocatii remarca cum in piata locala sunt fonduri de investitii care cer preturi la terenuri de zece ori mai mici decat inainte de declansarea crizei financiare.

“Sunt inca investitori speculativi in piata care vor sa cumpere la un pret de 50 de euro/mp terenuri evaluate inainte la 500 de euro/mp”, spune Ciprian Glodeanu, senior associate la Wolf Theiss.

El adauga ca fondurile de investitii se uita in prezent dupa randamante anuale de 12-13%, peste nivelul oferit de piata.

Casa de avocatura este implicata in mai multe proiecte imobiliare, printre care se numara dezvoltarea unui ansamblu rezidential cu 1.800 de apartamente si a unui complex comercial de 500 de milioane de euro ce va fi anuntat saptamana viitoare, ambele in Bucuresti.

"Avem incredere in sectorul imobiliar. In anii de boom economic s-au facut multe greseli, care in perioada de criza au efecte foarte dure. Ramane de vazut cum vom putea scapa de asa-numitele active toxice", enunta Ciprian Glodeanu.

Wolf Theiss este o firma de avocatura austriacainfiintata in urma cu 50 de ani, prezenta cu birouri in orase din regiune precum Sofia, Belgrad, Bratislava, Budapesta, Ljubljana, Kiev sau Praga.

Casa de avocatura are in Romania 32 de avocati, iar numarul acestora ar putea creste la 50-60 in urmatorii doi ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri