Luna viitoare, grupul hotelier controlat de familia Enache va fi cotat la Bursa. Un consortiu format din BRD Securities, Raiffeisen Capital&Investment si Alpha Finance a intocmit prospectele necesare, a obtinut aprobarea CNVM si va face demersurile specifice unui astfel de eveniment. Desi lansarea companiei pe piata de capital era programata pentru luna iulie, momentul a fost amanat din cauza birocratiei excesive .
Listarea grupului Continental nu are drept obiectiv principal, asa cum s-ar putea crede, obtinerea unor sume de pe piata de capital, care sa sustina dezvoltarea impetuoasa a companiei din ultima vreme. Cotarea se face mai degraba pentru unul dintre actionari, care vrea sa-si vanda participatia intr-un cadru institutionalizat, nu comercial. Fondul Roman Post Privatizare va iesi din structura actionariatului, iar SIF Transilvania si Banat Crisana, alaturi de cei peste 8.000 de actionari care detin 9% din capital au nevoie de o piata de tranzactionare, explica Radu Enache, actionarul majoritar si managerul grupului Continental. Nu vrem sa minimizam si posibilitatea utilizarii Bursei de Valori pentru rezolvarea nevoilor de finantare ale companiei, dar, dupa ce se consolideaza, se largeste si nu va mai fi influentata de decizii politice, spune acesta. Valoarea nominala a actiunilor cotate nu este cunoscuta, in acest moment, dar va fi legata de valoarea capitalului social al companiei, de 572 miliarde lei. S-au facut evaluari, noi am vrea sa nu iesim cu mai putin de 50-60 de milioane de euro, dar prospectul preliminar ne permite si noua, conducerii societatii, precum si altor actionari interesati sa inceapa sa caute investitori. Vom initia discutii, se vor face prezentari - vorbim de Atena, Viena si alte cateva orase mari - unde vom incerca sa masuram foarte exact apetitul investitorilor, ne-a declarat Radu Enache. Chiar daca, la inceput, oferta se va face pentru 20% din actiuni, pe Bursa vor flota liber 38-40 la suta din actiuni.

Turismul, o investitie aristocratica

Initiatorii acestui demers recunosc ca pot exista surprize, ca listarea pe o piata de capital care nu a atins maturitatea este un pas curajos. Consultantii ne-au spus ca exista riscul ca investitorii sa nu inteleaga sau sa nu fie atrasi de business-ul nostru. Afacerea Continental este relativ inedita pe aceasta piata, pentru ca se bazeaza pe valoarea intrinseca a companiei, o valoare ce creste an de an in active, in venituri, dar pe care nu putem sa o materializam de la inceput in dividende, pentru simplul motiv ca nu a venit inca vremea gratificatiilor financiare, afirma Daniel Enache, fiul actionarului majoritar, cel care va prelua conducerea societatii in viitor. De altfel, Enache Jr. a supervizat toate operatiunile legate de coordonarea cotarii pe Bursa.

Evolutia pe piata de capital a societatii Intercontinental poate fi, de asemenea, un handicap. Nu este un exemplu foarte bun pentru actionari, recunoaste Radu Enache. In acest moment, Compania Hoteliera Intercontinental Romania este listata pe piata Rasdaq, actiunile sale fiind tranzactionate sporadic la 680 lei, sub valoarea nominala de 1.000 lei. Valoarea maxima nu a depasit 800 de lei/actiune in ultimul an, minimul trecand prin 450 de lei/actiune. Oamenii de afaceri sunt constienti ca exista posibilitatea ca societatea sa nu ajunga din primul foc in topul tranzactiilor. Turismul este o investitie aristocratica: investesti bani multi, pe care ii astepti vreme indelungata sa ti se intoarca, opineaza Radu Enache.

Alte zece hoteluri in patru ani

In urmatorii patru ani, Grupul Continental va adauga inca zece hoteluri zestrei actuale. Planul de investitii are doua paliere. Intr-o prima etapa, se vor alatura grupului alte trei hoteluri Continental si doua hoteluri Ibis, cu o investitie de circa 36 milioane euro, in Bucuresti, Cluj, Sibiu si Timisoara. Lantul Continental, alcatuit din 14 hoteluri, a ncheiat n vara trecuta un parteneriat cu grupul francez Accor, proprietarul marcilor Ibis, Novotel si Sofitel, prin care cele doua companii vor crea o retea de unitati de cazare n toate marile orase din Romnia. La ora aceasta, avem foarte precis definite variantele de finantare si suntem in negocieri. Dorim surse atrase de 50-60%, restul fiind contributie proprie. Lucram cu banci partenere, suntem in discutii si cu alte societati bancare foarte interesate sa ne finanteze, dar si cu institutii de finantare indirecta, cum este leasingul financiar. Suntem in negocieri foarte avansate, precizeaza Radu Enache.
A doua etapa este definita in perioada 2008-2009, cand alte cinci hoteluri vor intra in patrimoniul societatii. Este posibil sa ne extindem cu mai multe hoteluri. Tatonam sectiunea de doua stele, conceptul de Continental Express sau, daca ajungem la o intelegere cu grupul Accor, vom promova conceptul lor, Etap, sustine omul de afaceri. Pe cele doua brand-uri, Ibis si Etap, Continental are exclusivitate in Romania, exprimata nu printr-un document juridic, ci prin dreptul primului refuz. Grupul francez nu s-a implicat insa in finantarea unor noi unitati. Exista, e drept, o conditie pusa de romani, ca pentru fiecare hotel pe care francezii il iau in management, acestia sa puna la dispozitie companiei Continental o suma modica, pe un credit subordonat. Acum ar vrea foarte tare sa participe intr-un fel sau altul, sa intre in schemele de finantare. Spre sfarsitul lunii o sa avem discutii in care vom analiza oportunitatea unei asemenea abordari, recunoaste Radu Enache. Acum, intr-o zi buna, incasarile lantului Continental se ridica la circa 150.000 de euro, precizeaza Daniel Enache.

Continental nu este de vnzare. Inca

Chiar daca a primit mai multe oferte din partea unor grupuri interesate de afacerea Continental, Radu Enache nu vrea sa vanda. Spune ca nu a terminat ce are de facut. In urmatorii doi ani, noile hoteluri vor invarti si mai tare morisca afacerilor. Adaugam aproape 500 de camere. Asta face ca EBITDA sa creasca de circa 2,5 ori, iar profitul de 1,6 ori, calculeaza presedintele grupului. Pe viitor, principalele preocupari ale companiei vor ramane in zona turismului de afaceri. Familia Enache considera ca turismul estival nu este o inca o oportunitate pentru afacerile Continental. Am cumparat hotelul Geizer din Brasov si peste circa doi ani vom face prima investitie acolo. Dar nu cred in turismul de agrement pe teritoriul tarii, atata vreme cat romanii dau navala sa iasa peste granite. Aici nu avem infrastructura si nici posibilitatile de distractie care exista in strainatate, recunoaste Radu Enache.
Continental Hotels a ncheiat primele sase luni cu un profit net de 106,8 miliarde lei, cheltuielile totale ajungnd la 248,9 miliarde lei. Veniturile din cazare au reprezentat 63% din ncasarile totale. Pana la sfarsitul anului cred ca ne vom inscrie in bugetul planificat, de circa 23 milioane euro in venituri, cu un profit de 6 milioane euro, a conchis presedintele lantului hotelier Continental.

Birocratia ingroapa afacerile

Listarea Continental la Bursa trebuia sa aiba loc la inceputul lui iulie, dar consultantii si juristii s-au chinuit aproape doua luni sa sara peste obstacolele birocratice ridicate de angajatii statului. La Registrul Comertului, documentatia a fost respinsa de mai multe ori, fara rezolutii de argumentare, iar cand ghinioanele pareau sa se sparga, s-a asteptat inca o luna pentru publicarea in Monitorul Oficial a unui act de fuziune, intrucat era o perioada aglomerata. Apoi a venit vacanta si asa a fost ratat momentul initial gandit pentru lansarea Continental pe piata de capital.

Lant hotelier mediu

In urmatorii doi ani, Hotelul Continental de pe Calea Victoriei din Bucuresti va fi renovat si transformat intr-o unitate de patru sau cinci stele. Hotelul Continental din Sibiu se va transforma in Ibis, iar in Cluj se negociaza achizitia unui hotel sau a unui teren. La Timisoara, compania a cumparat un teren pe care intentioneaza sa construiasca doua hoteluri, sub brandurile Ibis si Continental. Firma condusa de Radu Enache va ajunge astfel la un nivel de 2.000-2.100 de camere operate in numele companiei Continental Hotels, devenind un lant hotelier mediu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri