Perceptia bancilor vizavi de riscul de credit al companiilor s-a deteriorat, ceea ce va scumpi finantarea. Firmele din sectorul imobiliar, constructii, transporturi, comunicatii, posta si turism sunt nominalizate ca fiind cele mai riscante.
Dupa dimensiune, Intreprinderilor Mici si Mijlocii, (IMM-urile) sunt considerate a fi companiile care au riscul cel mai mare, arata Raportul asupra stabilitatii financiare publicat de BNR.

Dupa volumul creditelor afectate de restante, companiile din servicii si sectorul imobiliar sunt cele mai afectate (in cel din urma caz, ponderea creditelor afectate de restante aproape s-a dublat in doar o luna).

Restantele mai mari de 30 de zile la credite ale populatiei si firmelor au crescut cu 94,3% in primele cinci luni 2009.

Intreprinderile mijlocii, care in 2008 se situau intre corporatii si microintreprinderi din punct de vedere al riscului de credit, nu mai comporta diferentieri fata de cele din urma, arata raportul citat.

Potrivit BNR, IMM-urile au contabilizat peste doua treimi din creditul acordat de bancile romanesti, in conditiile in care contribuie cu doar circa 50 la suta la formarea Valorii Adaugate Brute (VAB). Aceste firme au acces bun si la finantarea externa (45, respectiv 53% din datoria externa pe termen mediu si lung, respectiv creditul pe termen scurt apartine IMM, decembrie 2008).

Standardele de creditare s-au inasprit, in special pentru IMM-uri. Creditele pe termen lung sunt percepute de banci ca avand un risc ridicat, ceea ce ar putea afecta finantarea pentru investitii, arata BNR.

Factorii care in opinia bancilor au condus la limitarea accesului la credit sunt asteptarile nefavorabile privind situatia economica generala, (ii) riscul in crestere asociat industriei in care activeaza compania, majorarea ponderii creditelor neperformante in portofoliul bancilor si riscul ascendent asociat colateralului/garantiei. Cel mai probabil, acesti factori vor continua sa actioneze in aceeasi directie nefavorabila si in anul 2009, estimeaza BNR.

IMM-urile, in criza: 10 solutii de salvare. Viitorul arata intunecat pentru intreprinderile mici si mijlocii: 25% dintre acestea risca sa se inchida anul acesta, iar managerii au in plan concedierea a aproximativ 10% din personal. Care sunt insa solutiile de salvare pentru IMM-uri, “inima” unei economii capitaliste?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri