Fabrica de la Rasnov este a cincea a firmei chineze, dar prima din afara Chinei si va crea circa 500 de noi locuri de munca. Pana acum a fost finalizata prima etapa a investitiei, in valoare de 20 de milioane de dolari, fiind reutilata o hala unde se vor asambla componentele aduse din China.

Intreaga investitie urmeaza sa fie finalizata in 2012, cand la Rasnov vor fi produse si unele componente.

Directorul general al Hoyo Agricultural Machinery Equipment, Victor Lu, a declarat ca in 2010 urmeaza sa fie terminata si o linie de vopsire, a treia etapa de extindere a investitiei urmand a fi construirea unei fabrici de piese.

“Investitia noastra este structurata pe trei etape. In prima faza vom importa componentele, iar undeva peste trei ani ne extindem si printr-o fabrica de componente, pentru a da un caracter mai local tractoarelor produse la Rasnov. Ne gandim ca aceasta fabrica de componente sa se concentreze in principal pe cutii de viteze“, a declarat Victor Lu.

Directorul executiv al fabricii de la Rasnov a declarat, la inaugurarea fabricii, ca in perioada urmatoare Hoyo Rasnov va porni o „foarte agresiva campanie de marketing“ pentru a face cunoscute tractoarele produse aici, dar si ca va fi pus la punct un „program bonus“ pentru fermierii romani.

„Exista cateva institutii financiare nebancare care sunt alaturi de noi si care cred in viitorul agriculturii romanesti, asa cum credem si noi. De aceea, noi ne-am gandit la un program-bonus pentru fermieri. Mai concret, vom infiinta un birou unde ii asteptam pe cei interesati de finantari care sa sprijine cumpararea unui tractor. Le vom acorda consultanta gratuita pentru intocmirea documentatiilor necesare“, a declarat Denisa Vasilescu.

In privinta viitorilor angajati ai fabricii, Denisa Vasilescu a spus ca acestia vor proveni in principal acestia din zona unde se afla fabrica, dar nu vor fi uitati nici fostii angajati ai uzinei Tractorul Brasov, care au o mare experienta in producerea tractoarelor. Primul dintre cei zece salariati care lucreaza deja la Rasnov este un fost angajat de la Tractorul.

La Rasnov vor fi produse opt modele de tractoare de la 25 si pina la 120 de cai putere, aceste modele putand fi utilizate la orice fel de lucrari agricole, iar pretul unui tractor va porni de la 6.500 de euro.

La scurt timp dupa festivitatea de inaugurare a fabricii de la Rasnov, a fost vandut deja primul tractor, unul de 30 de cai putere, utilaj adus din China. Tractorul cu numarul unu a fost cumparat de un bucurestean, Petrica Paraschiv.

„Tractorul este de o buna calitate si foarte usor de utilizat. El va ajunge in comuna Hotarele din Giurgiu, la mama mea, care are un teren agricol acolo“, a spus Paraschiv.

Productia de la Rasnov urmeaza sa inceapa in perioada urmatoare.