"Estimam ca, anul viitor, se va stabili implicarea fiecarui finantator”, a declarat Reinhard Mitscheck (foto), directorul general al Nabucco Gas Pipeline International. Prin aceste negocieri se urmareste stabilirea conditiilor de finantare si a altor decizii importante cu privire la proiectul Nabucco. Principalul obiectiv al negocierilor este de a informa finantatorii despre studiile de impact social si asupra mediului si a de a alinia aceste activitati cu cerintele finantatorilor, a spus Mitscheck.

Avand in vedere dimensiunea investitiei, Nabucco va avea nevoie de un grup variat de creditori, printre care institutii financiare internationale, agenti de export credit si banci comerciale. O contributie imortanta in vederea asigurarii finantarii necesare va avea sprijinul acordat de Uniunea Europeana, prin intermediul Programului European de Recuperare a Energiei (EEPR). In plus, cei sase parteneri de consortiu vor contribui la finantarea proiectului din capital propriu, se precizeaza intr-un comunicat de presa.

Nabucco va aduce o contributie importanta in domeniul securitatii furnizarii gazelor naturale pentru Turcia, Europa de Sud-Est, Europa Centrala si de Vest. Gazoductul va oferi acces la noi resurse de gaze naturale pentru clientii din Europa si va incuraja competitia pe pietele internationale de gaze naturale.

Cu o lungime totala de 3.300 km, gazoductul Nabucco va porni din Turcia, trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria, si va ajunge la Viena, in apropierea centrului de gaze naturale de la Baumgarten. In prezent, actionarii consortiului sunt OMV Gas&Power, MOL, Transgaz, Bulgarian Energy Holding, BOTAS si RWE. Capacitatea planificata pentru etapa finala de dezvoltare este de 31 miliarde metri cubi.

Aflati care este parerea lui Dinu Patriciu, fondatorul Rompetrol, despre Nabucco si ce crede Ion Sturza, fostul director general adjunct de la Rompetrol, despre conflictul Nabucco-South Stream.