Grupul italia de constructii Menatwork, prezent si pe piata romaneasca prin investitii de 35 de milioane de euro, estimeaza ca va incheia anul cu o cifra de afaceri de 65 de milioane de euro, in scadere cu 35% fata de aceeasi perioada a lui 2008, pe fondul reducerii cererii din piata.
“Criza financiara va continua sa afecteze si anul viitor piata constructiilor, insa va crea, in acelasi timp, noi oportunitati pentru investitii, iar noi avem capacitatea de a ne adapta produsele pentru alte sectoare, cum ar fi cel energetic sau agricultura. Nu ne-am propus sa pierdem cotele de piata actuale din domeniul constructiilor, dar vrem sa ne extindem si pe alte segmente”, a declarat Luigi Caverni, administratorul grupului Menatwork.

Oficialul companiei a precizat ca anul acesta afacerile grupului s-au depreciat cu 30%, pana la valoarea de 65 de milioane de euro, pe fondul reducerii cererii la materialele de constructii, a fluctuatiilor costurilor materiei prime si a cursului valutar nefavorabil, dar si a creditelor, care reprezinta o treime din cifra de afaceri. Caverni a adaugat ca bugetul de investitii pentru anul viitor nu a fost inca stabilit, adaugand ca sumele vor fi destinate exclusiv productiei.

“2010 va fi unul dificil pentru constructii, in opinia mea piata isi va reveni abia din 2011, insa Romania va avea nevoie de dezvoltare, iar evolutia economica va depinde foarte mult de stabilitatea sistemului politic, de capacitatea acestuia de a debloca fondurile europene si de a atrage investitorii. Romania este in continuare atractiva pentru investitii, insa e important pentru investitori sa gaseasca aici structurile necesare pentru a incepe proiecte. De exemplu, in sectorul energetic exista multi potentiali investitori, care sunt descurajati insa de lipsa acestor parghii care sa le sustina dezvoltarea afacerilor”, a mai spus Luigi Caverni.

Grupul italian, care este prezent pe piata romaneasca de 15 ani, a investit pana acum pe piata locala 35 de milioane de euro, iar strategia pentru 2010 vizeaza continuarea programului de investitii, precum si extinderea portofoliului de produse pentru proiecte din domeniul energiei sau agriculturii.

Grupul a inaugurat, recent, la Popesti-Leordeni, un showroom dedicat solutiilor de economisire si eficientizare a consumului energetic, orientate si catre zona de energie regenerabila. Menatwork are in derulare un proiect de parc industrial in apropierea Bucurestiului, proiect care va fi continuat in 2010.

Menatwork a fost infiintat in 1984, in Italia si detine in Romania 20 de firme specializate in productia si distributia materialelor de constructii, iar cifra de afaceri la nivel local crescut de la 1,2 milioane de dolari, in 1995, la peste 80 de milioane de euro, la sfarsitul anului precedent.

Potrivit estimarilor Menatwork, cifra de afaceri a grupului se va diminua in acest an cu aproximativ 30%, la 65 de milioane de euro, din cauza reducerii cererii de materiale de constructii, a fluctuatiilor costurilor materiei prime si a cursului valutar, dar si a creditelor, care reprezinta o treime din totalul cifrei de afaceri.

Cele 20 de firme din Romania ale Menatwork fabrica si distribuie materiale de constructii si produse pentru amenajari de interior si exterior, care sunt distribuite catre cca. 15.000 de clienti. Grupul are filiale in Romania, Italia, Ungaria si Republica Moldova, iar produsele sunt comercializate in 16 tari din Europa, ponderea exporturilor in totalul vanzarilor fiind de 40%. La nivel de grup, Menatwork are aproximativ 500 de angajati, din care aproximativ 70% lucreaza in productie.








Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri