Vineri, combinatul chimic Oltchim a anuntat ca a finalizat procedura de achizitie a petrochimiei din cadrul Arpechim de la OMV Petrom, pentru care a platit 13 milioane euro. De asemenea, datoriile istorice de 112,4 milioane lei vor fi reesalonate in trei ani.

"Achizitia a fost facuta fara ca managementul Oltchim sa asigure in prealabil finantarea pentru celelalte investitii necesare in instalatia de piroliza de la Arpechim si in Oltchim, investitii vitale pentru a asigura operarea corespunzatoare a celor doua companii integrate", se arata intr-un comunicat remis duminica de PCC, care aminteste ca programul de investitii al conducerii Oltchim este investigat in prezent de Comisia Europeana.

PCC acuza managementul Oltchim ca refuza sa ia in considerare consecintele grave pe care decizia de a achizitiona Arpechim le poate avea asupra viitorului companiei. Potrivit actionarului german, achizitia Arpechim atrage dupa sine obligatii financiare enorme, provenind din costurile de retehnologizare si din investitiile necesare, estimate intre 800 milioane si 1 miliard de euro.

"Achizitia unei instalatii invechite si ineficiente prezinta un grad ridicat de risc si poate duce Oltchim de la situatia grava din prezent la o adevarata catastrofa", se mai arata in comunicat.

PCC se afla in conflict cu actuala conducere a combinatului din primavara lui 2008, cand acuza managementul companiei de prezentare a unei strategii de dezvoltare nerealiste. Conflictul s-a agravat ulterior, cu acuze de ambele parti, conducerea combinatului beneficiind si de sprijinul Ministerului Economiei, actionarul majoritar, impotriva actionarului german.

In octombrie 2009, Ministerul Economiei sustinea ca plangerile PCC la adresa conducerii Oltchim fac parte dintr-o strategie agresiva pentru preluarea combinatului la o valoarea cat mai mica.

Ministerul Economiei detine 54,79% din capital Oltchim, iar PCC SE are o participatie de 12,16%.

Anul trecut, afacerile Oltchim au scazut cu 45%, la 1,1 miliarde lei (255 milioane euro), in conditiile in care criza a redus puternic cererea de ingrasaminte. Pierderile combinatului s-au redus usor fata de 2008, pana la 209,9 milioane lei (49,5 milioane euro).

Combinatul Oltchim, listat la Bursa de Valori Bucuresti, are o valoare de piata de 74,4 milioane lei (18,1 milioane euro), potrivit ultimei cotatii, de 0,2170 lei, stabilita in sedinta de vineri.