Grupul Macon-Simcor, specializat in productia de materiale de constructii, a implementat anul trecut o politica de reducere a costurilor, care a prevazut taierea cheltuielilor administrative, tehnologice si cu personalul, in incercarea de a evita expunerea afacerilor in fata crizei financiare.
Una dintre cele mai importante masuri de taiere a costurilor implementate a fost reducerea personalului cu 20%, holdingul avand in prezent circa 1.100 de salariati. Grupul a fost nevoit sa adopte reducerile de costuri din cauza scaderii cu 30% a pietei de BCA (beton celular autoclavizat) comparativ cu 2008, pana la circa doua milioane de metri cubi.

“Data fiind criza economica, dar si politica, ce au influentat intreg sectorul industrial pe parcursul anului 2009, estimam ca piata de BCA din Romania a inregistrat o scadere de aproximativ 30% in volum fata de anul 2008. In ceea ce priveste preturile, scaderile s-au situat la circa 16-18% fata de anul precedent”, spune Marius Marin (foto), CEO-ul Macon-Simcor, cu afaceri de 63 milioane de euro in 2008.

Alaturi de piata de tamplarie termoizolanta, care a scazut cu circa 50% anul trecut, piata de BCA a fost printre cele mai afectate sectoare din domeniul constructiilor in 2009, in conditiile in care, potrivit Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), sectorul constructiilor s-a redus cu 17% in 2009, pana la 12,2 miliarde de euro.

ARACO estimeaza pentru 2010 o continuare a contractiei pentru industria constructiilor pana la 11 miliarde de euro.

“Estimam ca piata constructiilor va reveni pe crestere abia in a doua jumatate a anului 2010, dupa ce se va finaliza procesul de restructurare a administratiei si vor incepe sa fie accesate fondurile europene. Insa adevarata crestere a pietei se va resimti abia in a doua jumatate a anului 2011”, afirma Marius Marin.

In ceea ce priveste evolutia pietei de BCA in 2010, seful Macon anticipeaza o scadere de 5-7% in volum fata de 2009.

“Pe fondul presiunilor exercitate de furnizori pe fondul cresterii pretului la energie si petrol estimam ca pretul/mc se va mentine la nivelul anului 2009, cu posibile mici scaderi (2-3%)”, subliniaza Marin.

CEO-ul Macon-Simcor mai spune ca evolutia pietei de BCA depinde foarte mult si de masurile legislative pe care le vor adopta autoritatile, apreciind ca o eventuala majorarea a taxelor ar produce efecte grave in randul producatorilor de profil.

“Momentul iesirii din criza depinde in mod esential de adoptarea unei strategii guvernamentale coerente si a unui plan de masuri adecvat care sa aiba ca obiectiv reluarea cresterii economice. Aceasta strategie trebuie sa urmareasca pe de o parte sustinerea sectoarelor economice cu potential pe termen mediu si lung, industria materialelor de constructii fiind unul din aceste sectoare, iar, pe de alta parte, reducerea drastica a cheltuielilor bugetare si a evaziunii fiscale”, afirma managerul.

Oficialul grupului nu a dorit sa precizeze cum au evoluat afacerile Macon-Simcor in 2009 si nici care a fost valoarea investitiilor derulate anul trecut.

Grupul detine doua fabrici de BCA la Oradea si Deva, cu o capacitate de productie cumulata de peste 800.000 de mc anual, precum si o fabrica in Targu-Jiu, care produce 110.000 de tone de var anual.

Macon-Simcor este detinut de fondul de investitii Enterprise Investors. Fondul a preluat Simcor Oradea in 2008, companie controlata de oamenii de afaceri Stache Lutz si Mihail Voiculescu, prin intermediul Macon, in cadrul unei tranzactii estimate la circa 50 de milioane de euro.

Pe langa BCA si var, grupul produce si prefabricate din beton pentru constructii de infrastructura.

Printre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de BCA se numara Macon-Simcor, Celco Constanta, Soceram, Ecoblock, Somaco Grup si Xella Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri