„Exista de multe ori intelegeri tacite intre cele cateva companii producatoare de produse petroliere. Sunt profitori ai unor situatii extreme, isi regleaza preturile la pompa in functie de interese si de castig. Exista mecanisme ale legii care functioneaza in favoarea acestei situatii ai carei beneficiari sunt marii producatori de produse petroliere”, a spus Ion Tache, potrivit NewsIn.

Presedintele ABPR a mentionat ca Asociatia pe care o reprezinta nu are nicio putere de a interveni pe piata, fiindca nu au mecanismele necesare. „Reprezentam doar o parte din benzinarii si companiile producatoare au posibilitatea sa se debaraseze de noi daca le cream neplaceri”, a declarat Ion Tache.

Presedintele Consiliului Concurentei (CC), Bogdan Chiritoiu, a declarat marti la Realitatea FM ca CC ancheteaza cresterile de preturi la carburanti din ultima perioada, iar un rezultat al acestei anchete ar putea fi cunoscut in decursul acestui an.

Bogdan Chiritoiu a spus, la Realitatea FM, ca institutia sa este deschisa sa primeasca de la Asociatia Oamenilor de Afaceri eventuale dovezi concrete privind o intelegere de tip cartel la nivelul benzinarilor.

Asociatia a acuzat public marile companii care produc si comercializeaza benzina si motorina ca au scumpit in mod nejustificat si concertat preturile, in scopul de a-si maximiza profiturile.

Bogdan Chiritoiu sustine ca sunt, poate, justificate suspiciunile privind cresterea artificiala a tarifelor carburantilor, dar pentru a dispune sanctiuni este nevoie de probe solide. In cazul in care intelegerea de tip cartel e dovedita, sanctiunile pot ajunge la milioane de euro.