Ponderea recruiterilor nemultumiti de candidatii de pe piata autohtona este in scadere fata de anii 2009 si 2008, cand 62%, respectiv 73% dintre angajatori aveau dificultati in a gasi omul potrivit pentru slujba. Cu toate acestea, deficitul de talente declarat de recruiterii romani este mai mare decat media globala, care nu sare de pragul de 31%.

In topul tarilor europene care se confrunta cu deficit pe piata talentelor primul loc este ocupat de Polonia (51%), urmata de Romania (36), Austria (35%) si Elvetia (35%). la polul opus se situeaza tari ca Spania (15%), Norvegia (11%), Marea Britanie (9%) si Irlanda (4%).

Cele mai dificile proiecte de recrutare in Romania vizeaza posturile destinate inginerilor, agentilor de vanzari, executivilor, specialistilor in IT si a specialistilor in sectorul financiar-bancar.

Studiul realizat anual de Manpower a fost efectuat pe un esantion reprezentativ de 750 de companii din Romania. La nivel global, studiul contrage rezultatele chestionarii a 35.650 de angajatori si are o marja de eroare de +- 5%.