Gigantul Gazprom si-a asigurat accesul pe piata romaneasca de gaze inca 25 de ani de-acum incolo. Contractul anterior expira in anul 2012. Alexander Medvedev, presedinte adjunct la Gazprom si director general al filialei Gazexport, si Rainer Seele, membru in conducerea diviziei Wintershall a companiei BASF, au semnat un acord pentru a livra gaze naturale Romaniei pana in 2030, a anuntat ieri agentia RIA Novosti. Vechiul contract expira in 2012.

Livrarile vor avea loc prin intermediul WIEH, un consortiu al companiilor Gazprom -Wintershall, in care fiecare companie detine jumatate din actiuni si care este unul dintre furnizorii de gaze din Rusia agreati pe piata romaneasca. La ceremonia de semnare a contractului a fost prezent si Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului. Ministerul roman a Economiei a anuntat ca pentru anul viitor, pretul cu care Romania va importa gaze rusesti va fi de 280 de dolari/1000 mc in primul trimestru si de maximum 285 de dolari/1000 mc in restul anului.

Gazprom si reprezentantul Wintershal au discutat si despre proiectele conductelor transfrontaliere si despre largirea depozitelor romanesti de gaze. Prin acest contract, furnizorul traditional de gaze al Romaniei si-a asigurat venituri certe din vanzarea de gaze pe teritoriul tarii noastre inca un sfert de secol, in conditiile in care se cauta alternative la gazul rusesc.

Romania este angajata in proiectul de constructie a gazoductului Nabucco, proiect care permite accesul statelor occidentale la rezervele importante de gaze din zona Marii Caspice si Orientul Mijlociu. Proiectul Nabucco, programat sa fie incheiat in cativa ani, va permite cresterea securitatii in aprovizionarea cu gaze naturale a Europei. Conducta Nabucco, recunosc specialistii in domeniu, va reduce dependenta Europei de gazele rusesti. Romania isi asigura din productia interna circa 70% din necesarul anual de gaze, diferenta fiind importata din Rusia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri