“Nabucco nu comenteaza in general speculatiile si zvonurile. Niciun alt proiect din Coridorul Sudic nu poate sustine ca este concurent in acest sens sau ca se afla intr-un stadiu la fel de avansat si ca este la fel de bine pozitionat precum Nabucco”, au precizat oficialii gazoductului.

La inceputul saptamanii acesteia, cotidianul Handelsblatt a anuntat ca vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, l-a contactat pe Leonhard Bimbaum, responsabilul pentru strategie si achizitii din partea RWE pentru a-i propune sa participe la proiectul South Stream, concurentul direct pentru Nabucco.

Nabucco are deja semna un Acord International ratificat in toate tarile de tranzit si a demarat deja studiul de impact social si asupra mediului. “In prezent, Nabucco poarta negocieri cu banci importante precum BEI, BERD si IFC. Toti cei sase actionari ai Nabucco sunt hotarati sa finalizeze si sa promoveze proiectul”, au mai precizat oficialii gazoductului.

South Stream este in concurenta cu Nabucco si serveste interesele Rusiei, care doreste sa mentina dependenta tarilor care ii cumpara gazul. Dependenta unora, asa cum este cazul Bulgariei si Slovaciei, se apropie de 100%. South Stream presupune o investitie estimata la 20 de miliarde de dolari si in cazul in care s-ar realiza, in detrimentul Nabucco, ar mari si mai mult dependenta energetica a Europei fata de Rusia. Proiectul beneficiaza deja de sustinerea unui numar important de tari europene: Bulgaria, Italia, Serbia, Grecia, Austria si Ungaria.

Proiectul Nabucco, lansat in 2002, urmeaza sa devina operational in 2014, dupa o investitie totala estimata la 7,9 miliarde de euro. Gazoductul este proiectat pentru a transporta anual 31 de miliarde de metri cubi de gaz din Asia Centrala catre tarile Uniunii Europene, evitand Rusia. Principalele tari furnizoare de gaze pentru Nabucco ar urma sa fie Azerbaidjanul, Turkmenistanul si Kazahstanul. Proiectul nu poate demara fara contributia Azerbaidjanului, care ar trebui sa asigure o treime din capacitatea la care este proiectat Nabucco.

Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Azerbaidjanul, Georgia, Turcia si Egiptul au semnat in luna mai un acord privind grabirea constructiei de conducte din zona, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusa sa aloce acestui proiect cateva milioane de euro. Vara trecuta, cele cinci state de tranzit din consortiu - Romania, Turcia, Bulgaria, Ungaria si Austria - au semnat la Ankara un acord interguvernamental pentru construirea gazoductului. Cea mai avantajoasa pozitie este detinuta de Turcia, pe teritoriul careia vor trece, potrivit planurilor actuale, ambele gazoducte.