Prezent la o conferinta pe tema situatiei actuale a sectorul sanitar romanesc, Sorin Oprescu, primarul general al Bucurestiului, de profesie medic, a acuzat politizarea sistemului public si a atras atentia asupra disfunctiilor acestuia.
"Solutile (la problemele din sanatate - n. red.) le stim, le-am gasit, le repetam ca niste papagali bine instruiti, dar nu este suficient pentru ca suntem cu un picior intr-o barca si cu celalalt intr-alta. Stam cracanati de mai bine de 12 ani", a declarat Sorin Oprescu, acuzand lipsa unei strategii multianuale din sectorul sanitar.

"Niciunul din cei 20 de ministri ai Sanatatii nu au putut schimba fata sistemului sanitar", a mai spus Oprescu, adaugand ca regreta totodata ca nu exista o coeziune intre medici. "S-a mers dupa putere. Astfel, in functie de simpatiile politice, unii dintre ei au inceput sa fie numiti directori de spital", a comentat primarul Bucurestiului, apreciind managementul unora dintre acestia ca fiind defectuoasa.

Oprescu a mai afirmat ca "amestecul politicului in numirea membrilor consiliilor de administratie si a conducerii au facut ca ele (spitalele - n. red.) sa nu mai functioneze, asta dupa ce anterior functionasera oricum la limita de avarie".

Mesajul discursului tinut de Oprescu s-a axat pe problema spitalelor, in contextul recentei descentralizari, prin care unitatile spitalicesti au trecut din administrarea Ministerului Sanatatii in cea a autoritatilor locale. "Nu se poate face mare lucru decat daca spitalele apartin colectivitatilor si daca aceste colectivitati isi spun cuvantul", a punctat Sorin Oprescu in cadrul seminarului organizat de Forum Invest.

In plus, Oprescu a mai spus ca nu se poate discuta despre o finantare corecta a sistemului sanitar atata vreme cat deciziile tin de un singur organism, si anume de Parlament. "In momentul acesta, ne furam singuri caciula. Colecta (de fonduri pentru sanatate - n. red.) trebuie sa se intoarca la Casa de Asigurari, sa fie reprezentata de o personalitate care sa discute ca de la egal la egal cu ministrul Sanatatii".

Odata cu descentralizarea spitalelor, Primariei Bucuresti i-au revenit in administrare 21 de spitale, despre care Oprescu spune ca are posibilitatea de a le intretine si de a le face sa se "invarta dupa soare". In plus, acesta a mai precizat ca anul trecut a realizat o injectie de 40 de milioane de euro, iar anul acesta una de 49 de milioane de euro in spitalele bucurestene.

Afla aici cate spitale au fost descentralizate pana la mijlocul lui august.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri