Constructia centralei termice, prima unitate privata de acest gen din Romania, este finantata cu 200 de milioane de euro de BERD, o suma similara fiind acordata de Banca Europeana de Investitii. Termocentrala de la Brazi presupune o investitie totala de jumatate de miliard de euro.

Centrala electrica OMV Petrom este echipata cu o turbina cu gaz cu ciclu combinat de 860 MW si va fi construita la Brazi, la nord de Bucuresti. La finalizare, centrala termica va furniza circa 8-9% din electricitatea produsa in Romania.

Termocentrala va avea o eficienta de circa 57%, una crescuta comparativ cu media de 30% a instalatiilor din Romania. Aproximativ 20% din capacitatea acesteia va fi folosita pentru acoperirea consumului propriu companiei petroliere, iar restul va fi vandut pe piata de energie romaneasca.

Centrala a fost vizitata, la inceputul saptamanii acesteia, de o delegatie a Consiliului Director BERD, care se afla in Romania pentru a se pune la curent cu prioritatile de investitie ale tarii.

“BERD ramane implicata in sustinerea modernizarii sectorului energetic in Romania si a imbunatatirilor de mediu in industrie”, a declarat, intr-un comunicat de presa, Claudia Pendred, director BERD pentru Romania.

Citeste si:

Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom, a precizat ca programul investitional va fi continuat, valoarea acestuia pentru 2010 fiind "de aproximativ 1,5 miliarde de euro".

De la inceputul operatiunilor in Romania, BERD a investit peste 4,8 miliarde euro in diferite sectoare ale economiei, mobilizand investitii suplimentare ce depasesc 8 miliarde euro.

BERD, detinuta de 61 de tari si doua institutii interguvernamentale, sprijina dezvoltarea economiilor de piata si a democratiei in tarile din Europa Centrala pana in Asia Centrala.

Citeste si:

Petrom: Centrala electrica de 500 mil. euro de la Brazi va detine 9% din piata in 2012