Un raport al OECD aparut in urma cu o luna plaseaza volumul investitiilor straine undeva pe la 3,5 miliarde de euro. Concluziile raportului sint confirmate si de estimarile realizate de expertii Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).

Avem primul loc asigurat

Chiar daca Romania este mai putin atractiva pentru straini, sintem inca pe primul loc la investitiile straine intre tarile din Europa de Sud-Est. Astfel, pe locul doi, la mare distanta, urmeaza Bulgaria care va inregistra investitii de 1,8 miliarde de dolari. Mentinerea pe primul loc se datoreaza in special faptului ca tara noastra este cea mai mare din regiune. Daca ar fi sa comparam volumul investitiilor straine pe cap de locuitor am observa ca acesta este de 159 de dolari pentru tara noastra si de aproape 200 pentru Bulgaria.

Cauze si acuze

Printre cauzele scaderii volumului de investitii straine se numara si investitiile ratate de catre tara noastra. Dintre acestea, cea mai mare este cea reprezentata de plecarea producatorului francez de piese auto Montupet in Bulgaria.

Reprezentantii ARIS se disculpa, dind vina fie pe autoritatile locale, fie pe legislatie. äDin pacate, agentia condusa de mine nu are putere asupra autoritatilor localeô, a declarat seful ARIS, Ana-Maria Cristina. äAstfel, nu am putut impiedica Consiliul Local din Cluj sa ceara foarte mult firmei Montupet pentru un teren pe care, de altfel, l-a primit gratis in Bulgariaô, a adaugat Ana-Maria Cristina. äOricum, agentia noastra va propune modificarea Legii investitiilor directe si crearea unui cadru legislativ prin care investitorii sa obtina facilitatiô.

Mari investitii

Dintre cele mai mari investitii realizate in 2005 trebuie amintite cele ale Tengelmann, in industria de retail, in valoare de 200 de milioane de euro, si de japonezii de la Yazaki. Investitia nipona s-a ridicat la 30 de milione de euro si s-a realizat in domeniul industriei auto.