Afacerile Kober, unul dintre cei mai importanti producatori de lacuri si vopsele din Romania, s-au mentinut anul trecut la circa 35,6 milioane euro, la fel ca in 2009, potrivit reprezentantilor companiei, care estimeaza ca piata de profil a scazut in 2010 cu aproximativ 20%.
"Raportat in euro, nivelul vanzarilor Kober in 2010 s-a mentinut la acelasi nivel cu cel inregistrat in 2009, in conditiile in care piata lacurilor si vopselelor a continuat sa inregistreze scaderi de circa 20% fata de 2009", a declarat Aurel Kober, actionarul majoritar al companiei din judetul Neamt, potrivit Mediafax.

Conform datelor raportate Ministerului Finantelor, compania a inregistrat in 2009 o cifra de afaceri de 150,8 milioane lei (35,6 milioane euro).

Kober estimeaza ca piata de profil a scazut anul trecut la 120-160 milioane euro, de la 150-200 milioane euro in 2009, iar in acest an ar putea scadea cu 10-15%.

Potrivit sursei citate, principalii factori care au cauzat scaderea vanzarilor de vopsele au fost diminuarea sau inghetarea proiectelor imobiliare de mari dimensiuni, reducerea puterii de cumparare si intarzierea relaxarii conditiilor de creditare, in special in cazul imprumuturilor imobiliare.

Pentru sustinerea vanzarilor, compania a decis mentinea preturilor de vanzare din 2010 la un nivel stabilit in luna mai, continuarea optimizarii structurii de costuri si orientarea actiunilor de promovare catre produse care sustin lucrarile de intretinere si reparatii curente, segment care a inregistrat cresteri fata de lucrarile de constructii noi sau pentru reparatii capitale.

"Piata constructiilor a fost sprijinita in 2010 in principal de lucrarile de reparatii, situatie care va fi valabila si in 2011, cand ar putea fi atins punctul critic de minus in acest domeniu. (...) Recent anuntatele cresteri de preturi la carburanti si implicit la alimentele de baza vor determina cu siguranta o amanare a revenirii pietei spre sfarsitul lui 2011. Consideram ca piata va trece pe crestere abia in semestrul doi al anului 2011, mai probabil in 2012", a afirmat Kober.

Omul de afaceri sustine ca autoritatile ar trebui sa incurajeze proiectele de constructii noi prin continuarea si extinderea programului Prima Casa. In plus, este nevoie de stabilitate fiscala, "fara cresteri de taxe si impozite anuntate in ultimul moment", a adaugat el.

Compania este specializata in productia de lacuri si vopsele, cu o pondere de 90% din cifra de afaceri, restul fiind ocupat de fabricarea de centrale termice. Pe segmentul centralelor termice, Kober estimeaza ca debransarile de la reteaua centralizata ar putea genera si in acest an o crestere semnificativa a vanzarilor.

Kober detine trei unitati de productie in judetul Neamt si una in Iasi.
Astfel, compania are o unitate de cercetare si productie specializata in lacuri si vopsele in Turturesti, o alta la Savinesti, o capacitate de productie de centrale termice in Vaduri si o unitate de productie de componente electronice in Iasi.

Compania, detinuta de familia Kober, a finalizat in decembrie 2010 o investitie de 12 milioane euro in fabrica de la Savinesti.

Alti jucatori importanti pe piata de lacuri si vopsele sunt Fabryo Corporation, Policolor, Deutek, Daw Benta Romania, Atlas Corporation, Sarcom si Druckfarben.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri