Cum au evoluat schimburile comerciale cu Japonia la inceputul anului

Japonia, a treia mare putere economica a lumii, a raportat pentru prima luna a acestui an o scadere a valorii exporturilor catre Romania de 12,6%, comparativ cu perioada similara din 2010, pana la 20,1 mil. dolari, potrivit Japan External Trade Organization (JETRO).

Japonia exporta catre Romania in principal piese auto, componente electronice, masini.

Valoarea importurilor din Romania a crescut in luna ianuarie cu 44,6%, pana la aproximativ 30 mil. dolari. Japonia importa din Romania in special cherestea, materii prime, medicamente, masini si componente auto, mobila, genti.

Conform datelor din 2009, volumul comertului dintre cele două tari este de 20, 9 miliarde de yeni – exportul din Japonia – respectiv 20,4 miliarde de yeni – importul din Romania, potrivit Ambasadei Japoniei in Romania.

Pe plan local activeaza 16 companii japoneze care detin 21 de fabrici, cu peste 23.000 de angajati. Printre aceste companii se numara producatorul de tigarete JT-International, Koyo Romania (rulmenti), Takata-Petri (volane pentru autoturisme, centuri de siguranta), Terapia (medicamente).

Produsul Intern Brut (PIB) al Japoniei a scazut cu 0,3% in trimestrul al patrulea al anului trecut fata de perioada iulie-septembrie. China este principala piata de desfacere pentru Japonia, generand 19,4% din exporturile de anul trecut, mai mult decat procentajul de 15,4% atribuit SUA.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Studiu: 1.500 și 2.000 de lei, bugetul pentru renovarea unei încăperi
Setari Cookie-uri