Seful SRI: Economia neagra s-a redus cu 10% in ultimii doi ani

Directorul SRI, George Maior, a declarat ca, potrivit unei evaluari a Serviciului, economia neagra era in 2009 de 35% din PIB, acest nivel diminuandu-se spre 25-27%, el mentionand agricultura printre sectoarele cu cei mai multi bani negri.

Intrebat care sunt sectoarele in care exista cei mai multi bani negri, Maior a mentionat agricultura - cu aproximativ 60%, constructiile, produsele puternic accizate, zona turismului, informeaza Mediafax.

"Totdeauna o criza economica, mai ales de o asemenea intensitate, atrage dupa sine o serie de riscuri, vulnerabilitati, in ceea ce priveste economia si cu rasfrangere asupra contextului individual, social. Economia neagra prolifereaza intr-o situatie de criza, mai mult decat in alte situatii, si evaziunea fiscala, si aspecte legate de contrabanda, de crima organizata sau chiar de coruptie la nivel central sau local", a spus el.

George Maior a precizat ca SRI are o directie de securitate economica ce realizeaza si analize integrate, fie singular, fie in cooperare cu alte institutii pe aceste chestiuni.

"De exemplu, analiza produsa in CSAT si prezentata CSAT care a dus la crearea acelui grup de lucru interguvernamental, la care s-a alaturat si Parchetul, pe combaterea evaziunii fiscale si a contrabandei, a fost produsa de SRI, prezentata in CSAT si ma bucur ca, dupa aprobarea sa si dupa crearea acestor structuri integrate, s-au obtinut anumite rezultate pe aceste domenii", a adaugat el.

Intrebat care este procentul economiei negre, Maior a raspuns ca, intr-o evaluare a Serviciului, ca medie, in 2009 era de 35% din PIB, cu un prejudiciu estimat in PIB de 80 de miliarde lei.

"S-a diminuat acest procent catre 25-27%, conform evaluarilor Serviciului si datorita acestor actiuni si datorita acestor masuri care s-au luat in ultimele luni si datorita unor, poate, informari mai pertinente si unor decizii mai stricte pe linia anumitor institutii", a spus el.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri