Comisia Europeana a lansat, joi, o procedura de constatare a incalcarii dreptului comunitar impotriva Romaniei in legatura cu incheierea unui acord bilateral privind serviciile aeriene incheiat cu Rusia, scrie Mediafax.

CE a transmis o scrisoare de notificare oficiala partii romane, Bucurestiul avand la dispozitie doua luni pentru a raspunde acesteia. In cazul in care nu va fi transmis un raspuns sau daca reactia partii romane va fi considerata nesatisfacatoare, Comisia va transmite un aviz motivat prin care va solicita Romaniei sa isi modifice acordul bilateral privind serviciile aeriene incheiat cu Rusia.

Potrivit unui comunicat al CE, Comisia Europeana a lansat, joi, o procedura de constatare a incalcarii dreptului comunitar impotriva Romaniei in legatura cu incheierea unui acord bilateral privind serviciile aeriene incheiat cu Rusia. Executivul european a trimis Romaniei o cerere oficiala de informatii cunoscuta sub denumirea de "scrisoare de notificare oficiala", exprimandu-si ingrijorarea ca acest acord ar putea compromite tratamentul egal al companiilor aeriene din UE si ar putea denatura concurenta dintre acestea.

Acordurile bilaterale privind serviciile aeriene incheiate intre un stat membru al UE si o tara terta trebuie sa contina, potrivit regulilor europene, o "clauza de desemnare a UE" prin care se recunoaste faptul ca termenii respectivelor acorduri se aplica in egala masura tuturor companiilor aeriene din Uniune, si nu doar celor ale statului membru in cauza.

Aceasta obligatie reprezinta, in opinia CE, un element esential al pietei comune europene a serviciilor aeriene, creata la inceputul anilor '90, care le garanteaza tuturor companiilor aeriene dreptul de a opera in aceleasi conditii oriunde in UE.

Cerinta privind introducerea "clauzei de desemnare a UE" a fost confirmata in 2002 de hotararile Curtii de Justitie privind "cerul deschis".

Curtea a decis la acel moment ca prevederile din acordurile privind serviciile aeriene care confera avantaje numai companiilor aeriene ale statului membru in cauza contravin normelor UE privind libertatea de stabilire.

"De atunci, majoritatea acordurilor cu tari terte au fost adaptate conform hotararilor Curtii. Rusia este una dintre putinele tari din lume care nu recunoaste faptul ca toti transportatorii aerieni din UE trebuie tratati in mod egal si ca orice acord bilateral trebuie sa includa «clauza de desemnare a UE» si sa se aplice tuturor. Acest fapt genereaza probleme grave de ordin practic, putand compromite exercitarea drepturilor de trafic, de exemplu, in cazul companiilor aeriene preluate de un transportator aerian din alt stat membru al UE", scrie in comunicatul CE.

Au fost deja trimise scrisori de notificare oficiala pe aceaasi tema Austriei, Finlandei, Frantei si Germaniei in octombrie 2010, dar si Belgiei, Danemarcei, Italiei, Luxemburgului, Olandei, Suediei si Marii Britanii in ianuarie 2011.

Ciprului, Irlandei, Poloniei, Portugaliei, Slovaciei si Spaniei le-au fost trimise scrisori in februarie 2011, iar Estoniei, Greciei, Ungariei, Lituaniei, Maltei si Sloveniei in martie 2011. Cehiei si Bulgariei le-au fost trimise scrisori in aprilie 2011.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cele mai importante evenimente ale momentului