Romania a transmis Comisiei Europene (CE) notificarea oficiala a schemei de sprijin pentru producatorii de energie din surse regenerabile, prin acordarea certificatelor verzi, dupa ce Consiliul Concurentei si-a dat avizul in acest sens, relateaza Mediafax.

Schema de sprijin se refera la energia electrica produsa din surse regenerabile de energie prin sistemul cotelor obligatorii de energie electrica, combinat cu tranzactionarea certificatelor verzi.

"Acest demers reprezinta ultima etapa inainte de punerea efectiva in practica a schemei de institutiile abilitate din Romania. Consiliul Concurentei (CC) a avizat notificarea elaborata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) referitoare la acesta schema, inainte de a fi transmisa forului european", se arata intr-un comunicat al autoritatii de concurenta.

Pana in prezent, schema de sprijin pentru producatorii de energie electrica din surse regenerabile, instituita prin Legea 220/2008, nu s-a aplicat intrucat masurile de sprijin prevazute sunt de natura ajutorului de stat sau susceptibile de a constitui ajutor de stat, pentru aplicarea acestora fiind necesara autorizarea prealabila a Comisiei Europene.

Schema a fost notificata informal Comisiei Europene in iulie 2010 si a facut obiectul mai multor etape de consultari tehnice si schimburi de informatii cu forul comunitar, in scopul respectarii prevederilor orientarilor comunitare privind ajutorul de stat pentru protectia mediului, arata CC.

Ca urmare a acestor consultari, ANRE a elaborat, in colaborare cu Ministerul Economiei si Consiliul Concurentei, un proiect de ordonanta de urgenta care modifica si completeaza Legea 220/2008, astfel incat sa fie indeplinite cerintele Comisiei privind compatibilitatea masurilor de sprijin cu legislatia in domeniu.

Principalele amendamente vizeaza evitarea supracompensarii pe ansamblu a producatorilor si cumulul ajutoarelor de stat din mai multe surse. De asemenea, fata de prevederile Legii 220/2008, prin proiectul de ordonanta, numarul de certificate verzi va fi redus pentru anumite tehnolologii.

Sursa imagine: sxc.hu


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Radiografia educatiei: cati tineri tin la diploma si merg la facultate