Deficitul a continuat sa se reduca fata de perioada anterioara in conditiile in care cresterea exporturilor a fost mai accelerata decat cea a importurilor.

In perioada ianuarie-aprilie, exporturile au avansat cu 33,3%, la 14,4 miliarde de euro, in timp ce importurile au crescut cu 22%, la 16,8 miliarde de euro, informeaza Mediafax.

Doar in aprilie, deficitul comercial a fost de aproape 900 milioane de euro, cel mai mare din acest an, insa si in aceasta luna cresterea exporturilor de 16,7% a devansat-o pe cea a importurilor de 13,1%.

Antreprenorii au declarat recent ca nivelul actual al cursului de schimb are efecte negative asupra exporturilor deoarece moneda nationala este supraevaluata.

Citeste si:

Leul se tranzactioneaza in prezent la un nivel de 4,1-4,2 unitati fata de euro, iar reprezentantii mediului de afaceri spun ca un "curs normal" ar fi de 4,7-4,8 lei/euro.

In replica, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a sugerat in aceasta saptamana ca o prognoza mai aproape de realitate este cea a Barclays, care vede cursul la 4 lei/euro.

Euro a fluctuat de la inceputul anului 2009 in banda 4-4,4 lei, insa in majoritatea timpului coridorul a fost chiar mai ingust, de 4,1-4,3 lei.